A cél a Nemzetközi Űrállomás

Nemzetközi legénységgel indult útjára a Szojuz

Nemzetközi legénységgel a fedélzetén orosz űrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra szerdán Kazahsztánból.

2011.12.21 23:47MTI

A Szojuz TMA-03M típusú űrhajó a bajkonuri űrrepülőtérről szállt fel a terveknek megfelelően, közép-európai idő szerint délután. A csoport parancsnoka az orosz Oleg Kononyenko, a legénység tagja az amerikai Don Pettit és a holland Andre Kuipers. Az űrállomást pénteken érik el, ahol márciusig együtt dolgoznak három másik asztronautával.
   
Az űrhajó rendszerei rendben működnek. Nyolc perccel a felbocsátása után Föld körüli pályára állt, majd megkezdte az automatikus megközelítési manővert.
   
A tervek szerint az új legénységre 71 kísérlet elvégzése vár, egyebek között mintát vesznek az űrállomás felszínéről, mert a tudósok arra kíváncsiak, hogy megélnek-e esetleg rajta mikroorganizmusok. A következő hónapokban két Progressz teherűrhajó kapcsolódik az állomáshoz, valamint az ATV automata európai űrhajó, és az első magánűrhajó, a teherszállító amerikai Dragon, amely szintén személyzet nélkül repül.
   
Jelenleg csak orosz űrjárművek tarják a kapcsolatot az állomással, de ez is veszélybe került, amikor augusztusban felrobbant egy Progressz. Ez volt az első ilyen baleset 1978 óta. Az Egyesült Államok mintegy 50 millió dollárt fizet az orosz űrügynökségnek egy-egy amerikai utasért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.