Drámaian csökken a tömjéntermelés

Veszélyben a napkeleti bölcsek ajándéka

Riasztó mértékben visszaesett a Boswellia-fák száma, ezért veszélybe kerülhet a napkeleti bölcsek három ajándéka közül az egyik, a tömjén jövőbeli termelése.

2011.12.21 22:30MTI

Egy holland és etióp kutatókból álló csoport tanulmánya szerint a Boswellia-fák - melyek gyantája a jellegzetes illatú tömjén - állománya tűzesetek, legeltetés és különböző rovarok támadása miatt jelentősen csökkent az elmúlt másfél évtizedben.
   
A tömjént parfümökben és füstölőszerként használják, ám ennek véget vethet, ha tovább folytatódik a mostani trend - vélik a Journal of Applied Ecology című szakfolyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerzői. Az Afrika szarván és az Arab-félszigeten élő fák száma a felére esett vissza az elmúlt 15 évben, ráadásul az állomány további csökkenésére számítanak a szakemberek.
   
"A Boswellia-állománnyal való jelenlegi gazdálkodás egyértelműen fenntarthatatlan" - hangsúlyozta Frans Bongers kutatásvezető, a hollandiai Wageningen Egyetem munkatársa. Az Etiópia északnyugati részén végzett vizsgálatok után felállított modell azt jósolja, hogy ötven éven belül minimálisra csökkenhet a tömjén termelése.
   
A két éven át tartó kutatásban több mint 6 ezer Boswellia-fát vizsgáltak meg. Ennek alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a fák száma és a kiválasztott mézga mennyisége is erőteljesen hanyatlik. Gondot okoznak a gyakran előforduló tüzek, valamint a szarvasmarhák intenzív tenyésztése, mert az állatok már a frissen telepített ültetvényeket lelegelik. A felnőtt fák legnagyobb ellenségei a cincérek (Cerambycidae), melyek belülről rágják a fákat.
   
Az évente egyenként nagyjából 3 kilogramm gyantát termelő Boswellia-fák körülbelül öt méter magasságúra nőnek, élőhelyük többnyire sziklás talaj.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.