Újra virágzás várható a tavon

Kékmoszatveszély fenyeget Kínában!

Ismét kékmoszatvirágzás fenyegeti Kína harmadik legnagyobb édesvízi tavát. A 30 millió ember ivóvizét biztosító Taj (Tai) tavon a tavalyi évhez képest korábban, már március végén megfigyelhető volt a kékmoszatok túlzott elszaporodása.

2008.04.22 14:00MTI

Ismét kékmoszatvirágzás fenyegeti Kína harmadik legnagyobb édesvízi tavát. A 30 millió ember ivóvizét biztosító Taj (Tai) tavon a tavalyi évhez képest korábban, már március végén megfigyelhető volt a kékmoszatok túlzott elszaporodása.

A Kína keleti részén, a Jangce folyó deltájánál található, 2250 négyzetkilométer vízfelületű tavon egy százméteres csíkban jelentek meg a kékmoszattelepek (cianobaktériumok).

A természetes vizekben eleve előforduló algák a környezetszennyezés, főként a foszfáttartalmú szennyvizek, a globális felmelegedés és a napsütés hatására veszélyes szintet érhetnek el.

A tó mentén fekvő, 2,3 milliós lakosú Vuhszi (Vuxi) város vízforrását tavaly májusban úgy ellepték az algák, hogy mintegy egymillió ember tisztálkodni is csak palackozott vízzel tudott.

"Az utóbbi két évtizedben a tó vízminősége a kínai szabványok szerinti kettes szintről az ötös szintnél is rosszabbra esett vissza, azaz még a bőrrel való érintkezésre is alkalmatlan"
- mondta Csin Hsziang-can vízügyi szakértő, hozzátéve, hogy még ha sikerül is bevezetni a legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat, az algavirágzásra még legalább 3-5 évig számítani kell.

A tavalyi kékmoszatvirágzás után a kormány a tó környékén működő 20 ezer vegyipari üzem szigorúbb ellenőrzését ígérte, többek között az ipari szennyvizek tisztítását rendelte el.

Csiangszu (Jiangsu) tartomány vezetése ígéretet tett arra, hogy a tó menti településeken üzemelő mintegy 2150 környezetszennyező gyárat 2008 végéig bezárja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.