Perverz gyilkossági rituálék

Hátborzongató! Veszélyben az albínók élete Tanzániában

Az utóbbi hónapokban több tucatnyian váltak gyilkosság áldozatává, testrészeiket fetisizmus és babonák hívei vásárolják meg a hullacsempészektől.

2008.04.19 11:29MTI

Ez csak egy a Tanzániában tapasztalható sötét szokások közül, az országban - feltételezett boszorkányságuk miatt - idős emberek is gyakran válnak gyilkosság áldozatává. Emellett az emberi bőr is kelendő a feketepiacon. Sok afrikai országban az albínók számára a bőrből hiányozó pigmentek stigmát jelentenek. Gyakran boszorkánysággal vádolják őket, s el kell szenvedniük, hogy családjuk és szűkebb közösségük kitaszítja őket. Tanzániában nem a boszorkányság gyanúja jelenti számukra a bajt, a helyzet még ennél is rosszabb.

"Gyilkosaik egyes testrészeiket, így az ujjaikat, a nemi szervüket, a nyelvüket és a hajukat akarják megszerezni" - közölte Said Mwena rendőrfőnök. Becslések szerint Tanzánia 39 milliós lakosságából megközelítőleg 270 ezer albínó. Március vége óta tizenöt albínót öltek és csonkítottak meg. Mwena szerint a már ismert eseteken túl további két albínó tartózkodási helye ismeretlen. Jakaya Kikwete államfő személyesen ítélte el a jelenséget és április elején több intézkedést jelentett be az albínók védelmére; egyebek közt feleskette a tanzániai történelem első albínó parlamenti képviselőjét.

Az albínók meggyilkolását sokan a Tanzániában kulcsfontosságúnak tartott bányászattal kötik össze. A gyémántban, smaragdban, rubinban, valamint zafírban gazdag, az aranykitermelésben Dél-Afrika és Ghána mögött következő Tanzániában a bányavidékek környéke számít az albínók testrészeivel folytatott kereskedelem központjának. A hatóságok szerint az alig iskolázott bányászok a legfőbb vevők.

Bizonyos babonák szerint ugyanis az albínók testrészei jószerencsét hoznak, elűzik a halált, és segítenek megtalálni a jó vágatokat. A tanzániai albínókat tömörítő szervezet elnöke, Ernest Kimanya két követeléssel fordult a kormányhoz: egyfelől vessenek véget a gyilkosságoknak, másfelől pedig dolgozzanak ki egy nyilvántartást, amely az albínókat veszi számba.

"Könnyű célpontok vagyunk, és igencsak védtelenek" - mondta Kimanya. A legutóbbi gyilkosságok a Viktória-tó környékén történtek, ahol a már évtizedek óta folyó vérengzésnek más áldozatai is voltak: idősek, akiket boszorkánysággal gyanúsítottak. Számítások szerint a hetvenes évek óta mintegy háromezer öreggel végeztek, a hidegvérrel véghez vitt gyilkosságokat dárdával, nádvágókéssel, vagy éppen baltával követték el. A perverz gyilkossági rituálé magába foglalja az áldozatok viskóinak felégetését is, a gyilkosok ellenszolgáltatásként egy-két marhát kapnak megbízóiktól. Más esetekben a "jól végzett munkáért" 100 dollár jár. Az esetek eddig az ország elszigetelt, északnyugati részében történtek, azonban a délnyugati részben is kereskednek az emberbőrrel.

A Zambia, Malawi, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaság közelében az emberi bőr ára akár a 400 dollárt is elérheti, ami komoly összegnek számít egy olyan országban, amelynek lakosai kevesebb mint napi egy dollárból tengetik életüket. Alig két éve még úgy tűnt, a hatóságoknak sikerül megfékezniük a barbár gyilkosságokat, addigra azonban már több tucatnyi albínót öltek meg, majd lenyúzták bőrüket. Az akkori gyilkosságok három gyanúsítottja került börtönbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.