Orosz régészek bukkantak a leletekre

Ősmagyarok nyomai az Uralnál

Ősmagyarok nyomait fedezhették fel az Ural térségében, a Cseljabinszki területen orosz régészek.

2011.12.10 06:59MTI

Az Ujelga nevű kurgán feltárásakor a Kunasakszkij járásban az archeológusok női és férfi ékszereket, lószerszámokat, nyílhegyeket, kardokat, késeket, cserépedényeket találtak. A gazdag sírmellékletek arról tanúskodnak, hogy nemesemberek végső nyughelyéről van szó, s a leletanyagból arra is következtetni lehet, hogy nomádok temetkeztek a kurgánban.
   
Szergej Botalov történész, a Cseljabinszki Tudományos Központ professzorának ismertetése szerint a temetkezések alsó rétege a 9. századból származik, a felső pedig a 10-11. századra datálható.
   
"A kurgán alsó rétegének leletanyaga gyakorlatilag teljesen megegyezik a honfoglaló magyarok kápát-medencei sírmellékleteivel. Ennek alapján nagy valószínűséggel megállapítható, hogy ősmagyarok nyomait fedeztük fel" - hangsúlyozta Szergej Botalov professzor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.