Biofegyver az élősködők ellen

Növényekkel védekezett a korai ember Afrika déli részén

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint növényekkel védekezett majd nyolcvanezer évvel ezelőtt az élősködők ellen a korai ember Afrika déli részén.

2011.12.09 22:30MTI

A kutatócsoport Lyn Wadley, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem professzorával az élen KwaZulu Natal tartományban, egy barlangban végez feltárásokat, ahol felfedezték, hogy a menedék egykori lakói 77 ezer évvel ezelőtt sásból, és egyéb növényekből készítettek "ágybetéteket".  Ezek a leletek 50 ezer évvel idősebbek, mint az eddig ismert legkorábbi őskori "ágyak".
   
Az alapanyagot a barlang lakói a közeli folyó partján gyűjtötték, a növényi szárból és levelekből összeállított fekhelyeket pedig egy vékony levélréteg borította. Marion Bamford, a Witwatersrand Egyetem botanikusa a Cryptocarya woodii fa leveleként azonosította, amelyek  "szúnyogriasztó" vegyületeket tartalmaznak.
   
"Ez a barlanglakók kényelmét szolgálta, hiszen a levelek távol tartották a szúnyogokat, de esetleg más rovarokat is" - ismertette Lyn Wadley, hozzátéve: ily módon csökkenteni lehetett a rovarok által terjesztett betegségek gyakoriságát, noha a korai emberek aligha hozhatták a szúnyogokat összefüggésbe a maláriával.
   
A "matracok" nem csupán hálóhelyként funkcionáltak, hanem kényelmes ülőalkalmatosságként szolgáltak az emberek mindennapi tevékenysége során. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy 73 ezer évvel ezelőttől a barlang lakói rendszeresen elégették az "ágybetéteket", s újakat készítettek, vélhetően így akarván megszabadulni az élősködőktől.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.