Jót tesz az állat szívének is

Törkölyt a marháknak: több tej, kevesebb metán!

Ausztrál kutatók szerint a borkészítés során keletkező törköllyel etetett szarvasmarhák tejhozama jelentősen javul, ráadásul nagymértékben csökken az állatok által kibocsátott metán mennyisége.

2011.12.08 10:31MTI

A szőlőszemekből préselés után visszamaradt törköllyel etetett tehenek metánkibocsátása 20 százalékkal csökkent, tejhozama öt százalékkal javult, és a szív egészségét támogató zsírsavak mennyisége hatszor nagyobb lett a tejükben.
   
Peter Moate kutatásvezető, Victoria állam mezőgazdasági minisztériumának munkatársa elmondta, hogy őket is megdöbbentette a kísérlet eredménye.     "Sikerült hasznosítanunk egy jelenleg hulladékként kezelt mellékterméket és értékes tápanyagforrássá alakítanunk" - mutatott rá Moate.
   
A kutatók további élelmiszeripari melléktermékeket, például a sörgyártás során visszamaradt anyagokat is kipróbálják takarmányadalékként a későbbiekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.