Nem követik sokáig a kicsik a trükköző felnőttet

Hamar megtanulják a babák, hogy kiben bízhatnak

Kanadai kutatók szerint a csecsemők korán megtanulják, hogy ki vezeti félre őket, és az újabb trükközési kísérleteknél nem hagyják magukat becsapni.

2011.12.08 05:59MTI

A csecsemők szokásosan lemásolják a hangokat, arckifejezéseket és akciókat, amelyeket megfigyelnek, ám a montreali Concordia Egyetem kutatói úgy találták, hogy ha egy felnőtt becsapja őket, akkor azt a személyt nem követik tovább.
   
Az Infant Behavior and Development című szakfolyóiratban közzétett megállapítások alátámasztják azokat a korábbi megfigyeléseket, hogy a csecsemők különbséget tudnak tenni megbízható és megbízhatatlan információforrások között.
   
Diane Poulin-Dubois, a tanulmány egyik szerzője elmondta: a csecsemők a nagyobb gyerekekhez hasonlóan nyomon követik, hogy velük kapcsolatba lépő egyén pontos vagy pontatlan, és a későbbi tanulási folyamatban felhasználják ezt az információt.
   
"Kifejezetten úgy választanak, hogy nem tanulnak olyan valakitől, akit megbízhatatlannak ismertek meg" - tette hozzá.
   
Tesztjükben 13-16 hónapos babák vettek részt, akik előtt a kísérlet vezetője belekukkantott egy dobozba, és úgy tett, mintha abban valami nagyon érdekeset talált volna. A teszt megtervezői arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekek követik-e a példáját, megnézik-e, hogy a dobozban játék van vagy üres.
   
A következő feladatban ugyanazok a felnőttek a kezük helyett a fejükkel kapcsoltak fel egy billenőkapcsolós lámpát, és azt figyelték, hogy a babák követik-e tettüket.
   
Kiderült, hogy az első tesztben megbízhatatlannak bizonyult kísérletvezetőket csak a babák 34 százaléka követte a második próba során, míg a megbízhatónak nyilvánított vezetőket a 61 százalékuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.