Harmincötmillió éven át maradt fenn

Egy alkalommal elfelejtett kihalni a fűrészfogú csúcsragadozó

Kanadai paleontológusok szerint a permi időszak fűrészfogú csúcsragadozója túlélt egy nagy kihalási eseményt és harmincötmillió éven át maradt fenn.

2011.12.07 22:30MTI

Sean Modesto, a Cape Breton Egyetem professzora és Robert Reisz, a Toronto Mississauga Egyetem paleontológusa egy primitív hüllő koponyatöredékeit és állkapcsát vizsgálta, amely 260 millió évvel ezelőtt, a permi időszakban élt "Del-Afrikában.
   
A ragadozót mint a Varanopsidae-családba tartozó pelycosaurusként határoztak meg. Fűrésszerű fogaiból ítélve ezek az állatok koruk "legagilisabb" ragadozói lehettek, olyan csúcsragadozók, amelyek étrendjének több mint 70 százalékát a hús tette ki.
   
Sean Modesto és kollégái szerint az őskori ragadozó testfelépítésében leginkább a komodói varánuszhoz hasonlított.
   
"A jelek szerint alkalmazkodnia kellett a korabeli állatvilágban bekövetkezett nagyarányú változásokhoz, amelyek a középső permi időszakban következtek be, egy kevéssé ismert kihalási eseményhez" - emelte ki Robert Reisz.
   
Sean Modesto és Robert Reisz szerint a Varanopsidae-családba tartozó hüllőknek hosszú időn keresztül "közösködniük" kellett bolygókon egy olyan fajjal, amely az emlősök elődjének számít.
   
A Pelycosauria vagy pelycosaurusok a paleozoikum idő végén élt primitív emlősszerűek egy csoportja volt. Voltak köztük három méteres hosszúságúnál is nagyobbra növők, de legtöbb fajuk ennél kisebb termetű volt. Sokmillió évig a szárazföldi állatok domináns csoportja volt. A késő karbon kor idején jelentek meg, virágkorukat a kora perm korban érték el és utolsó képviselőik a késő perm idején pusztultak ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.