Távol tartanák Amerika vizeitől a potyautasokat

Egzotikus fajok a ballaszttartályokban

Az amerikai környezetvédelmi ügynökség a kereskedelmi hajók ballaszttartályaira vonatkozó szabályozás szigorításával tartaná távol az amerikai vizektől a tárolókban megbúvó egzotikus fajokat.

2011.12.03 21:33MTI

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) által közzétett javaslat nagyjából megegyezik a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) 2004-ben kiadott rendelkezésével. A szakemberek akkor olyan vízszűrő technológiák alkalmazását írták elő a hajósoknak, amellyel csökkenthető a ballaszttartályokban megbúvó vízi élőlények száma.
   
A vízzel feltöltött tartályok a rakománnyal teli hajók stabilitását biztosítják. A kikötőkben azonban a vízzel együtt a bennük lévő potyautasokat is kiürítik. A hajóipar képviselői szerint a javasolt szabályok megvalósíthatóak, a környezetvédelmi csoportok azonban kételkednek abban, hogy a hajósok valóban képesek megvédeni az amerikai vizeket a zebra és kvagga kagylókhoz hasonló egzotikus fajoktól.
   
Az EPA 2012 novemberében fogja nyilvánosságra hozni a rendelet végső változatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.