Leesett a kutatók álla

Tökéletlenségük tökéletesíti a grafén szenzorokat?

Amerikai kutatók meglepő felfedezést tettek: a tökéletlenség javítja a grafén alapú kémiai érzékelők teljesítményét.

2011.12.02 23:47MTI

"A megállapítás, hogy minél tökéletlenebbek, annál jobban működnek, ellenkezett a várakozásunkkal" - közölte Eric Pop, az Illinois-i Egyetem elektromérnöke.
   
A kutatók kémiai anyagok (gőzök és gázok) érzékelésére fejlesztenek ki grafén szenzort, kísérletükben céljuk az volt, hogy meghatározzák a mérések során elérhető érzékenységi határokat. Ennek során fedezték fel, hogy a grafén kémiai érzékelő érzékenysége a rácsszerkezetben lévő hibák geometriájától és típusától függ. Kiderült, hogy a grafén ponthibáinál kevésbé változik meg a mérést-érzékelést lehetővé tevő ellenállás a gázmolekula megkötődése után, mint a vonalhibáknál vagy vonallá összeálló sorozatos ponthibáknál.
   
"A vonalhibákkal rendelkező grafén szalagok kiemelkedő teljesítményt nyújthatnak grafén alapú kémiai érzékelőként" - hangsúlyozta a kutatók egyike, Richard Masel professzor.
   
A kétdimenziós, egyetlen réteg szénből álló grafén szenzorok alkalmazása olcsóbb gázérzékelő rendszerek kidolgozásához vezethet például az energiaiparban, az orvosi diagnosztikában vagy a gyógyszeriparban.
   
A tanulmányt az Advanced Materials című szakfolyóiratban ismertették részletesen szerzői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.