A teknősembriók érzékelik társaik fejlettségét

Hogyan képesek egyszerre a világra jönni a kisteknősök?

Ausztrál kutatók szerint az édesvízi teknősembriók érzékelik társaik fejlettségét, és képesek felgyorsítani saját növekedésüket, hogy testvéreikkel együtt keljenek ki a tojásból.

2011.12.01 05:59MTI

A Nyugat-Sydney-i Egyetem három kutatója az Ausztráliában honos, tavakban, állóvizekben élő szélesszegélyű huszárteknős (Emydura macquarii) fejlődését vették górcső alá. Az édesvízi teknősök a sekély fészkekben több szintben rakják le tojásaikat. A felső sor tojásaiban fejlődő embriók körülményei sokkal kedvezőbbek, hiszen környezetük hőmérséklete akár 6 Celsius fokkal is magasabb, mint a fészek alján.
   
"A tojások alsó rétegeiben fejlődő embriók valamiképp felgyorsítják az anyagcseréjüket, hiszen a csoportos kikelés növeli túlélési esélyeiket. Egy magányos kis teknős kiváló célpontot szolgáltat a ragadozóknak" - hangsúlyozta Ricky Spencer, a tanulmány társszerzője.
   
A magzati fejlődés felgyorsításának mechanizmusa nem tisztázott, bár a Nyugat-Sydney-i Egyetem biológusai több elméletet is kidolgoztak. Véleményük szerint a fejlettebb embrióknak erősebb a szívverésük, amit az egymásra fektetett tojásokban rezgés útján érzékelnek testvéreik is. Előfordulhat, hogy a jelzést az embriók által kibocsátott gázok jelentik.
   
"A tojások lélegeznek - beszívják az oxigént és szén-dioxidot bocsátanak ki. A fészek legalján rengeteg szén-dioxid gyűlhet fel, ami jelzés lehet a kevésbé fejlett teknősök számára" - magyarázta Ricky Spencer, hozzátéve, hogy az iramot mindig a leggyorsabban fejlődő teknősök diktálják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.