Laborban készült az új tömeggyilkos

Egy holland tudós elpusztíthatja a fél emberiséget

A vírus, ami képes lehet az emberiség mintegy felének elpusztítására, egy laborban született. Most tudósok és a bioterrorizmus szakértői vitáznak azon, a receptet szabad-e publikálni, valamint, hogy létre kellett-e volna egyáltalán hozni a vírust.

2011.11.30 14:05Konrád - ma.hu

Az új tömeggyilkos a H5N1 madárinfluenza egyik törzse, amit genetikailag módosítottak, hogy még fertőzőbb legyen. Az “alkotó” Ron Fouchier a rotterdami Erasmus Medical Centertől munkássága eredményét először egy szeptemberi influenza-konferencián mutatta be Máltán. Fouchier elmondta, hogy a törzs állatokban, elsősorban madarakban található meg és ritkán fertőz meg embert.

A madárinfluenza mintegy tíz éve ütötte fel először a fejét Ázsiában, azóta körülbelül 600 ember fertőződött meg. De a H5N1 törzs különösen kegyetlen, a megfertőződött emberek mintegy felénél okoz halált. Csak azért nem jelent extrém veszélyt a tömegek egészségére, mert nem képes emberről emberre terjedni. Legalábbis eddig ez volt a helyzet.

Fouchier csapatának kutatói görényeket használtak - egy olyan kísérleti állat, ami hasonlóan reagál az influenzára, mint az emberek - és továbbították a H5N1-et egyik állatról a másikra, hogy hozzá tudjon szokni az új hordozóhoz. 10 generáció után a vírus mutálódott, levegőben terjedővé vált miáltal a görények csupán egy fertőzött egyed közelségétől is megbetegedtek.

Egy genetikai tanulmány megmutatta, hogy az új, veszélyes törzsnek mindössze 5 mutációja létezik melyeket már felfedeztek természetes környezetükben - csak nem egyszerre mindet. Fouchier törzse annyira fertőző, mint a hagyományos emberi influenza, ami több tízezer ember halálát okozza évente, de ha kiszabadul vélhetően még több halálos áldozattal jár majd.

“El sem tudok képzelni ennél ijesztőbb kórokozót,” mondta el a Science Insidernek Paul Keim genetikus, aki sok évig dolgozott az anthraxal. “Szerintem ehhez képest az anthrax nem is ijesztő.” Most Keim, aki az amerikai Országos Tudományos Tanácsadó Testület a Biológiai Biztonságról (NSABB) elnöke a többi taggal együtt komoly dilemma előtt áll. Fouchier szeretné kutatásait publikálni csakúgy, mint Yoshihiro Kawaoka virológus aki a Wisconsin Egyetem és a Tokió Egyetem együttműködésének keretében végzett kutatásokat és hasonló eredményre jutott. És a NSABB adhat ehhez zöld utat.

Sok tudós és biovédelmi szakértő aggódik, hogy olyan információk lássanak napvilágot, ami kész recepthez juttatja a bioterroristákat, hogy a világot túszul ejtsék. Sokan úgy vélik ilyen kutatást nem is lett volna szabad elvégezni, és nemzetközi felügyelet alá helyeznék az ehhez hasonló veszélyes kutatásokat “Egyszerűen rossz ötlet, hogy tudósok egy halálos vírust egy halálos és nagyon fertőző vírussá változtassanak. És még rosszabb ötlet elmesélni, hogy miképpen csinálták, aminek hatására mások leutánozhatják a műveletet,” mondta el Dr. Thomas Inglesby bioterrorizmus szakértő.

Ugyanakkor ezek az adatok, ha elérhetővé válnak a tudományos közösség számára, segíthetnek az emberiségnek felkészülni egy H5N1 járványra amiről Fouchier bebizonyította, hogy sokkal valószínűbb a bekövetkezése, mint korábban gondoltuk. Ha az információ szabadságát korlátozzuk a tudomány világában, az védtelenül hagyhat minket az influenza ellen. Az NSABB Keim szerint hamarosan nyilvános állásfoglalást tesz, és vélhetően új javaslatokkal él az ilyen kutatások esetében. “Sok mindent kell elmondanunk,” mondta Keim.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.