Kilencvenmillióért kelt el a számítási lista

Megvették az Apollo 13 kulcsfontosságú jegyzeteit

388 ezer dollárért keltek árverésen azok a számítási jegyzetek, amelyek az Apollo 13 amerikai űrhajón készültek, és kulcsfontosságúak voltak a Földre visszatérés sikerében.

2011.12.01 11:07MTI

Az aukció az Egyesült Államokban volt szerdán Dallasban. A számítások James Lovellnek, az 1970-es űrküldetés parancsnokának köszönhetők. Az Apollo 13-nak eredetileg a Holdra kellett volna "kirándulnia", ám az odafelé vezető út vége felé felrobbant az űrhajó egyik oxigéntartálya, a legénységnek pedig fel kellett hagynia a Holddal, és minden képességével a visszatérésre kellett összpontosítania, amihez legelőször is hajszálpontosan ki kellett számítani aktuális tartózkodási helyüket. Lovell jól számolt, ami létfontosságú volt. "Géptelenül" tette, akkoriban még kalkultárok sem segítették a számolást. 
   
Az immár 83 éves hajdani űrhajós rég elfeledkezett számítási jegyzeteiről, ám a minap egy könyvespolc rendezgetése közben a kezébe kerültek.
   
"Gondoltam, hátha érdekesek lehetnek valakinek" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.