Nagyon régi minószi hieroglifák kerültek elő

Ősi írás a szentély mélyén

A minószi írás legkorábbi változata került elő Kréta nyugati részén, Rethímno város közelében egy hegyi szentély feltárásakor.

2011.11.22 07:47MTI

Az ásatások 2004-ben kezdődtek a helyszínen. Az idei szezonban 800 áldozati agyagszobrocska, valamint nagy mennyiségű kerámiaedény került napvilágra.

A leletekből a régészek arra következtetnek, hogy a szentélyt Kr. e. 1900 és Kr. e. 1700 között, az első paloták építésével egyidejűleg alapították - olvasható a The Greek Reporter angol nyelvű görög portálon.
   
A négyszögletű, vörös jáspisból készült pecsétnyomó minden oldalán hieroglifák láthatók. A szakemberek szerint ez a minószi írás legkorábbi ismert változata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.