Az anyaistennő városa

Római fürdőt tártak fel Izmir közelében

Római fürdő került napvilágra Izmir közelében az ősi Metropolisz (Az anyaistennő városa) feltárásakor.

2011.11.21 15:47MTI

Az ókori város romjai az Égei-tenger partján, Torbali és Özbey települések között, Izmirtől 40 kilométerre délkeletre találhatók. A területen a kora bronzkorban, mintegy ötezer éve telepedtek meg, a város születését a Kr. e. 3-2. századra datálják. Akkor emelték a középületeket, építették színházát. Metropolisz tehetős település volt, bevételei részben a Szmirna (Izmir) és Epheszosz közti kereskedelem megadóztatásából származtak.

A város a 15. századi török hódítás után néptelenedett el. A régészeti helyszín feltérképezését 1972-ben végezték el, az ásatások pedig 1989-ben kezdődtek.

Az idei ásatási szezon négy hónapja alatt a régészek több épületet is feltártak, köztük egy száz négyzetméteres római fürdőt - olvasható a The Hürriyet Daily News (http://www.hürriyetdailynews.com) angol nyelvű török napilap online kiadásában.

A feltételezések szerint a fürdőt a Kr. e. 2. században, Antoninus Pius római császár uralkodása alatt (138-tól 161-ig) épült, és mint Serdar Aybek ásatásvezető régész kiemelte: kisebb, mint Metropolisz többi közfürdője.

Az évezredek megkímélték a négyszögletes épület gazdagon díszített mozaikpadlózatát. Napvilágra került Zeusznak és Tükhének, a szerencsés véletlen és a kiszámíthatatlanság istennőjének a szobra is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.