Megvetik a lábukat Európában is?

Osztrák muskátlit rágnak a dél-afrikai lepke hernyói

A muskátli boglárka eredeti hazája Dél-Afrika, de kezdi Európában is megvetni a lábát: a szerény színezetű nappali lepkét egy osztrák lepkekutató mutatta ki Kelet-Tirolban.

2011.11.21 09:59MTI

A Cacyreus marshalli latin néven nyilvántartott boglárka szárnya felülről egyszínű sötétbarna fehér szegéllyel, alulról pedig tarka mintázatú. Nyugalmi állapotban teljesen beleolvad a környezetébe. A két centiméter szárnyfesztávolságú lepke hernyói muskátlival táplálkoznak.
   
A jelenlegi ismeretek szerint a faj az 1990-es években került Afrikából a Baleár-szigetekre import muskátlikkal. Innen jutott el Spanyolországba, majd a következő években egész Délnyugat-Európában elterjedt, sőt Franciaországon át Belgiumot is elérte. 2000-től már Szlovéniában, Észak-Olaszországban, Svájcban és Németországban is észlelték, így Ausztriában való megjelenése mindössze idő kérdése volt. A szóban forgó példányt november 10-én találta Helmut Deutsch lepkész neje a kelet-tiroli Lavantban, amint egy ház falán pihent - közölte a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.
   
Időközben a Baleár-szigeteken és Dél-Spanyolországban olyan mértékben elszaporodott a muskátli boglárka, hogy kártevőként tartják nyilván. A hernyók egész életüket tápnövényeik bimbóiban, illetve szárain és levelein töltik. Míg az egyes állatok nemigen keltenek feltűnést, tömeges megjelenésük komoly károkat okozhat.
   
Valószínűleg nem kell attól tartani, hogy Közép-Európában tartósan megvetné a lábát a lepke, mivel az itteni éghajlaton nem képes áttelelni. Vonuló révén tavasszal bevándorol Dél-Európából, nyáron szaporodik, majd az első őszi fagyokkal elpusztul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.