Nem volt elég a lendület?

Az úttörők több gyereket csináltak

Kanada első francia telepes nőinek több gyerekük és unokájuk volt, mint az utánuk érkezőknek - derítették ki kanadai és európai kutatók.

2011.11.06 08:03MTI

A tudósok a XVII. és a XVIII. században Kanadában megtelepedett famíliák családfáit vizsgálták Charlevoix és Saguenay Lac Saint-Jean városok egyházi nyilvántartási iratai révén. (A két település Québectől 170 kilométerre északra van.) Az adatok alapján megmutatkozott, hogy a telepesek első nemzedékében a családoknak 15 százalékkal több gyermekük volt, mint az egy nemzedékkel később érkező famíliáknak, azaz újonnan betelepültekről van szó, nem pedig az első nemzedék gyerekeiről - akik persze a következő nemzedékhez tartoztak. Utóbbiak körében viszont "kitartott" a többgyerekes modell, így az első nemzedék "nagy anyái" nagyanyaként gazdagabb unokaáldásnak örvendezhettek, mint az utánuk érkező nők.

Laurent Excoffer svájci tudós - a jelenségről készült tanulmány egyik szerzője - szerint az eltérés oka, hogy az úttörők termékenyebbek voltak, gyerekeik pedig örökölték ezt.

A családfaadatok segíthetnek megfejteni, hogy miért gyakoriak ritka genetikai betegségek egyes kanadai közösségekben - adta hírül a BBC.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.