Ez az első kísérlet augusztus vége óta

Videóval - Fellőtték a Progressz teherűrhajót

A Moszkva melletti földi repülésirányító központ közölte: sikeresen felbocsátották a világűrbe a Progressz M-13M orosz teherűrhajót vasárnap a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről.

2011.10.30 13:31ma.hu - MTI

Ez az első fellövés azóta, hogy augusztus végén leállították a Szojuz hordozórakétákkal történő felbocsátásokat a Progressz M-12M teherűrhajó elvesztése miatt, amelyet a hordozórakéta meghibásodása okozott.
   
A Progressz M-13M több mint 2,6 tonna terhet szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A teherűrhajó sikeres felbocsátása enyhíti az ISS jövőjével kapcsolatos aggodalmakat. Az orosz teherűrhajók jelentik ugyanis az egyetlen szállítási lehetőséget az űrállomásra azóta, hogy az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) júliusban leállította az űrsiklóprogramot.
   
A Progressz M13-M a tervek szerint november 2-án kapcsolódik össze az űrállomással.
   
A teherűrhajó több mint 2,6 tonna terhet - többek között élelmiszert, vizet, oxigént, üzemanyagot, különböző berendezéseket - szállít az űrállomásra.
   
Szintén feljuttatja az ISS-re az orosz tudósok által kifejlesztett Bíbic-M mikroműholdat. A légköri viharjelenségek tanulmányozására épített szerkezet össztömege közel 40 kilogramm, a benne rejlő tudományos berendezésé pedig mindössze 12 kilogramm. A Progressz M-13M-at, miután lekapcsolják majd az űrállomásról, a Földtől 480-500 kilométeres távolságba emelik, s ekkor "lövik ki" róla a mikroműholdat.
   
Az űrállomás személyzete az élelmiszerek között 13 kilogramm friss gyümölcsöt - almát, narancsot és grapefruitot - is kap, valamint 1,5 kilogramm vöröshagymát és fél kilogramm fokhagymát. A zöldséget és a gyümölcsöt olyan konténerekbe csomagolták, amelyekben hónapokon keresztül megőrizhetik frissességüket. Az orosz űrhajósok esetében változik az étrend: ezentúl tizenhat naponként kapják ugyanazt az ételt az eddigi nyolc helyett. Az orosz kozmonautákat két éve más étrend alapján táplálták, mint a többieket, s viszonylag egyhangú koszton éltek.
   
Az űrhajósok a családtagoktól és a pszichológusoktól is kapnak csomagokat, bennük csokoládét és aszalt gyümölcsöt, amelyek nem csupán az étrendet teszik változatosabbá, hanem az "égi lakók" hangulatát is javítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.