Nem mindig egészséges!

Az aromaterápia káros is lehet

Az aromaterápia alkalmazása során olyan anyagok kerülhetnek a beltéri levegőbe, amelyek károsak az egészségre.

2011.10.29 15:11ma.hu

A wellnes- és gyógyfürdők gyakran kínálnak masszázsterápiát, mely során illóolajokat alkalmaznak, azonban az aromaterápia folyamatos, többszöri alkalmazása révén bizony nagy mennyiségű károsanyag kerülhet a levegőbe. Az elpárolgó szerves vegyületek (VOC) és az ultrafinom részecskék ugyanis légszennyező anyagoknak minősülnek – olvasható az Environmental Engineering Science hasábjain.

A növényekből kinyert illatosított illóolajokból szerves vegyületek kerülhetnek a levegőbe; a jelenlévő ózonnal reakcióba lépve ultrafinom melléktermékek, úgynevezett másodlagos aeroszol részecskék (SOA) jönnek létre, amelyek szem és légúti irritációt okozhatnak.

Tajvani kutatók mind illatosított illóolajok, mind kínai növényi illóolajok esetében tesztelték laboratóriumban a SOA-k megjelenését különböző körülmények között, majd masszázsterápiát alkalmazó wellnes- és gyógyfürdők levegőjéből is mintát vettek.

Az eredményeket összehasonlítva arra a következtetésre jutottak, hogy a gyógyfürdők szellőzése és területi kialakítása bizony befolyásolja a beltéri légszennyezés mértékét, melyek az aromaterápiás masszázs során keletkeznek.

Szakértők szerint Dr. Der-Jen Hsu és kollégáinak kutatási eredménye felhívja a figyelmet arra, hogy gyakran átsiklunk a luxussal kapcsolatba hozható egészségügyi kockázatok felett, és csak a jó közérzet érzését tartjuk szem előtt. Ami nem feltétlen egészséges.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.