A masszázs és aromaterápia nagykönyve

Test, szel­lem és lé­lek egyen­sú­lya - Minden, amit a masszázs-technikákról tudni érdemes

A mas­­százs (érin­tés­te­rá­pia) nem csu­pán kel­le­mes és pihentető él­mény, amely ké­pes meg­nyug­tat­ni és fel­ol­da­ni a fe­szült­sé­get, ha­nem szám­ta­lan, az egész­ség­re kedvező hatás­a is lehet.

2010.05.02 12:15ma.hu

A mas­­százs mód­sze­rei

A mas­­százs két fő ágát az ener­gia át­adá­sán ala­pu­ló és az iz­mok fel­épí­té­sé­vel és mű­kö­dé­sével fog­lal­ko­zó mas­­százs­rend­sze­rek képvi­se­lik – bár egy­re gya­ko­rib­bak a kettő öt­vö­zé­se fe­lé mu­ta­tó tö­rek­vé­sek. A ke­le­ti gon­dol­ko­dás­ban a tes­tet uni­ver­zá­lis életerő jár­ja át. In­di­á­ban azt vall­ják, hogy ez az ener­gia (a prána) a csakráknak ne­ve­zett köz­pon­tok­ban (és végső so­ron a test kö­zép­pont­já­ban) össz­pon­to­sul, és éle­tünk különböző te­rü­le­te­i­re hat.

A Tá­vol-Ke­le­ten úgy tart­ják, hogy az ener­gia (a csi) a tes­tet be­há­ló­zó lát­ha­tat­lan csa­tor­nák­ban, a me­ri­di­á­nok­ban ke­ring. Az eb­be a cso­port­ba tar­to­zó maszázsmódszerek (ilyen pél­dá­ul a shiatsu) uj­jal vagy hü­velyk­uj­jal gya­ko­rol­nak nyo­mást a me­ri­di­á­nokpontokra: ily mó­don meg­szün­te­tik az ener­gia­pá­lyák blokk­ja­it, utat en­ged­ve az életerő sza­bad áram­lá­sá­nak.

A reikiben a te­rá­pi­át végző sze­mély a gyó­gyí­tó ener­gia csa­tor­ná­já­vá válik, ily mó­don az oda áram­lik, ahol ar­ra a leg­na­gyobb szük­ség van. A nyu­ga­ti világban job­bá­ra a test fi­zi­o­ló­gi­á­já­val fog­lal­ko­zó, az izom­zat­ra és a csont­rend­szer­re össz­pon­to­sí­tó, erőteljes masszázs­nak van­nak tra­dí­ci­ói. E ha­gyo­mány­ból fejlődött ki a sport­mas­­százs.


Fej­mas­­százs

Az In­di­á­ból szár­ma­zó fej­mas­­százs vi­szony­lag későn je­lent meg a nyu­ga­ti mas­­százs­te­rá­pi­ák kö­zött, ám igen gyor­san népszerűvé vált. A fej­mas­­százs nem időigényes, olaj hasz­ná­la­tá­ra sincs fel­tét­le­nül szük­ség, és szin­te bár­hol – jelentősebb előkészületek nél­kül – kényel­me­sen végezhető. Szá­mos tes­ti és lel­ki (főleg stres­­szel összefüggő) prob­lé­mán segít, ér­de­mes ezért na­pi test­ápo­lá­sunk részé­vé ten­nünk.

Test­mas­­százs

A nap­ja­ink­ra jellemző fel­gyor­sult élet­rit­mus, va­la­mint az (elsősorban a szel­le­mi mun­ka túl­súly­ba ke­rü­lé­se mi­att el­ter­jedt) ülő élet­mód igen­csak meg­ter­he­li szer­ve­ze­tün­ket. A test­mas­­százs egy­szer­re el­la­zít és fel­fris­sít – így te­rem­tve meg az ide­á­lis egyen­súly ál­la­po­tát. A test na­gyobb te­rü­le­teinek mas­­szí­ro­zá­sa jó­té­ko­nyan hat a belső szer­vek­re, old­ja a stresszt és nö­ve­li az ener­gia­szin­tet.

Talp­mas­­százs

A talp­mas­­százs kü­lö­nö­sen azok szá­má­ra aján­lott, akik igen so­kat áll­nak, vagy rend­sze­re­sen fo­ko­zott stressz­nek van­nak ki­té­ve. Mód­sze­re­i­ben nem tér el jelentősen az egyéb mas­­szá­zsok­tól, ám azok al­kal­ma­zá­sá­ban igen. El­la­zít­ja a talp és a láb iz­ma­it; ja­vít­ja a vér­ke­rin­gést és az ál­ta­lá­nos köz­ér­ze­tet.

Még jobb ha­tást érünk el, ha a mas­­szí­ro­zást kom­bi­nál­juk a fő ener­gia­pá­lyák fel­sza­ba­dí­tá­sát cél­zó akup­res­­szú­rá­val és/vagy reflexo­ló­giá­val, ame­lyek csil­la­pít­ják az esetleges fej­fá­jást és az egyéb fáj­dal­ma­kat, va­la­mint erősítik az im­mun­rend­szert. ­


Aro­ma­te­rá­pia

Egyes gyógymasszázsfaj­ták­nál egy­re in­kább ter­jed az e­­szen­ci­á­lis nö­vé­nyi ola­jok (il­ló­olaj­ok) hasz­ná­la­ta. Az úgy­ne­ve­zett aro­ma­te­rá­pi­ás mas­­százs egye­ne­sen el­kép­zel­he­tet­len enél­kül. Népszerűségét részben an­nak kö­szön­he­ti, hogy igen kel­le­mes ér­zést kelt, de nem kevésbé fontos az sem, hogy jó­té­ko­nyan be­fo­lyá­sol­ja a kü­lön­fé­le ér­zel­mi és men­tá­lis prob­lé­má­kat.

A ke­le­ti és a nyu­ga­ti kultúrákban al­kal­ma­zott mód­sze­rek ta­lál­ko­zá­sá­nak ered­mé­nye­kép­pen ki­ala­kult egy – az em­bert és az emberi testet egy­sé­ges egész­nek tekintő – lá­tás­­mód, amely­nek lehetőségeivel sok masszázs­te­ra­pe­u­ta él.


A masszázs és aromaterápia nagykönyve

A masszázs és aromaterápia nagykönyve átfogó és praktikus útmutató a fej-, arc-, test- és lábmasszázshoz, valamint az aromaterápiás kezelésekhez. Több mint 1500 színes kép található az albumban az otthon végezhető masszázstechnikák elsajátításának megkönnyítésére. Közel 150 masszázsfogás és több tucat, illóolajokból álló keverék alkalmazásának bemutatása olvasható a Reader’s Digest új ismeretterjesztő kiadványában, de találunk benne könnyen elsajátítható, személyre szabott masszázstechnikákat: partnerünk, kisbabák, várandós anyák és idősek kezelésére.

Gyakran előforduló panaszok – fejfájás, arcüreg-problémák, álmatlanság, munkahelyi stressz, izomfájdalom, cellulitisz és emésztési zavarok – hatékony kezelésére is nyújt megoldást A masszázs és aromaterápia nagykönyve. A Reader’s Digest új kötetében könnyen követhető útmutató is szerepel a reikihez, amely a gyógyító energia révén segít megteremteni a test és a szellem tökéletes harmóniáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.