Múúúú

Hány liter tej kell egy bugyihoz?

Tejtextilből készített ruhákkal forradalmasítja a divatipart egy fiatal német divattervező.

2011.10.08 09:41MTI

A 28 esztendős Anke Domaske által kifejlesztett QMilch nevű anyag szinte teljes egészében magas koncentrációjú kazein tejfehérjéből készül. Ez az első, emberi kéz által gyártott textília, amelynek előállításához nincs szükség vegyszerekre. "Olyan a tapintása, mint a selyemnek és nincsen semmi szaga, és ugyanúgy mosható, mint bármely más ruhaanyag" - mondta el a németországi Hannoverben élő divattervező a Reuters hírügynökségnek.

A teljes egészében természetes alapanyagokat tartalmazó QMilch bioterméknek számít, és számos jótékony hatással bír az egészségre nézve. Domaske elmondása szerint a kazeinben lévő aminosavak antibakteriálisak, öregedésgátlók és segítenek a szervezet véráramlásának és hőmérsékletének szabályozásában.

Fotó: qmilk.eu

A tervező Mademoiselle Chi Chi nevű márkája, amelynek darabjait Mischa Barton színésznő és Ashlee Simpson énekesnő is előszeretettel viseli, már meg is kezdte a különleges tejszálak felhasználását a kollekciók legyártásában. A tejfehérjéből szőtt kelmét már az 1930-as évek óta ismerik, de ez idáig számtalan vegyszer felhasználásával állították elő.

A korábbi prototípusokkal ellentétben a QMilch szinte teljes egészében kazeinből készül. A tervező szerint nagyjából hat liter tejre van szükség egy teljes ökoruha elkészítéséhez, amelynek ára nagyjából 150 és 200 euró között mozog.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.