Döglégy alapú sebtisztítás

Légynyüvekkel a lábszárfekélyek ellen

A Hawaii Egyetem kutatói kiderítették: a légynyüvek alkalmazásával hatékonyan kezelhetők a cukorbajjal összefüggésben kialakult makacs lábszárfekélyek.

2011.09.26 23:44MTI

A krónikus lábszárfekély esetében az orvosok kimetszik az elhalt, fertőzött szöveteket, hogy lehetővé tegyék a sebgyógyulást. A Hawaii Egyetem kutatói a honolului Kaiser kórház orvosaival karöltve a sebtisztításra a selymes döglégy (Lucilla sericata)nyüveit helyezték a fekélyre. Az eljárást 37 betegnél alkalmazták, akik között volt olyan is, akiknél a lábszárfekély több mint öt éve fennállt.
   
Az orvosok esetenként 50-100 nyüvet helyeztek a sebre, a férgeket 2 napig otthagyták, majd újakra cserélték. Az eljárást betegenként átlagosan ötször ismételték meg.
   
A kutatásokat irányító Lawrence Eron magyarázata szerint a nyüvek által kibocsátott nedvek "cseppfolyósítják" az elhalt szöveteket, amelyeket a férgek így már képesek elfogyasztani. A megtisztított sebben a nyüvek váladékának más komponensei indítják meg a sebgyógyulást, lehetővé téve egy speciális kötőszövet, úgynevezett granulációs szövet kialakulását.
   
A 37 résztvevő közül huszonegynél sikeres volt a terápia - megszűnt a fertőzés, a seb teljességgel megtisztult az elhalt szövetektől, és a fekély háromnegyedét befedő granulációs szövet alakult ki. Öt seb esetében az úgynevezett szuperbaktérium, az MRSA (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus) okozta a fertőzést, ám a betegek mindegyikét sikeresen kikezelték a légynyüvek segítségével. Kilenc seb esetében az MSSA-kórokozót (meticillin-szenzitív Staphylococcus aureus) mutatták ki, közülük hatnál gyógyult be a seb. Sikeresen kikezelték a B. streptococcus-szal fertőzött tíz lábszárfekélyt is.
   
Némely betegnél az eljárás kudarcot vallott - az egyik páciensnél a lábszárfekély környékén kiterjedt gyulladás alakult ki, két beteg erősen vérzett, három további páciens csontfertőzéssel bajlódott.
   
"Természetesen, további kezeléseket is alkalmaztunk, de a sikeres sebgyógyuláshoz mindenekelőtt meg kell tisztítani a fekélyt, el kell távolítani az elhalt szöveteket és elősegíteni a granulációs szövet kialakulását. Ebben segítenek a nyüvek" - hangsúlyozta Lawrence Eron.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.