Lovemachine a zebrahalaknál

Csellel jutnak szexhez a kanos kishalak

A kistermetű hím zebrahalak méretükből előnyt kovácsolva megelőzhetik nagyobb társaikat, így előbb termékenyíthetik meg a nőstény által lerakott ikrákat - derítették ki brit kutatók.

2011.09.26 08:10MTI

A zebrahalak (Danio rerio) kedvelt kutatási alanyok, különösen a genetika területén. Viselkedésüket egyre nagyobb figyelem kíséri, remélve, hogy többet tudhatunk meg távoli vízi őseink evolúciójáról. A Sheffieldi Egyetem kutatói jelen vizsgálattal a zebrahalak hierarchiájára voltak kíváncsiak.

A domináns hímek könnyen azonosíthatóak, mivel járőrőznek, és közben üldözőbe veszik a kisebbeket - magyarázta Penelope Watt, a kutatás vezetője a BBC hírportálja szerint.

A dominancia szaporodásban betöltött szerepét vizsgálva kollégáival apasági teszteket végeztek el a zebrahalembriókon. Mihelyt a nőstény ikrarakáshoz készülődött, a hímek versengeni kezdtek a hozzá eső legközelebbi helyért. Minél közelebb kerülnek ugyanis, annál nagyobb eséllyel tudják megtermékenyíteni az ikrákat. Az utódok DNS-vizsgálata igazolta azt a feltevést, hogy a domináns hímek rendelkeztek a legtöbb utóddal.

Az alárendelt hímek közül azonban legtöbb esélye a legkisebbeknek volt a szaporodásra.

Valószínű, hogy a kisebb hímek fordulékonyságuknak köszönhetően becsusszannak a nőstény és a nagyobb hím közé, így ők termékenyíthetik meg elsőként az ikrákat - írták a kutatók az Ethology című szaklapban.

Más halaknál is megfigyeltek már ilyen cseles szaporodási stratégiákat, és a mostani eredmény is alátámasztja, hogy egyes fajoknál a hímek "szexuális fortélyokat" fejlesztettek ki, hogy kompenzálják apró termetüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.