Két nap, egy bolygó

Megtalálták Luke Skywalker szülőbolygóját

Egy bolygó, kettő nappal - bámulatos felfedezést tett a NASA Kepler űrteleszkópja.

2011.09.16 08:01ma.hu

Akár a Star Warsból is lophatta a világegyetem: a nemrég felfedezett, Kepler 16b névre keresztelt idegen világ körül ugyanis nem kevesebb, mint két nap kering. Luke Skywalker gyermekkorának helyszíne, és a frissen fellelt égitest között persze ennyi csupán a hasonlóság: a Földtől mintegy 200 fényévnyire található gázóriás felszínén iszonyatos a hideg, így az valószínűleg lakhatatlan. A Kepler-16b két napja ugyanis jóval kisebb, mint a miénk - a tömegének körülbelül 69% illetve 20%-át teszik ki - ennek megfelelően a felületi hőmérséklet körülbelül -73 és -101celsius fok körül mozog.

Bár a tudósok eddig is találtak arra utaló nyomokat, hogy egyes bolygók körül kettő nap kering, ez az első eset, amely minden kétséget kizáróan bizonyítható - írja a BBC.com.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.