Mellette pékség működhetett

Négyezerhatszáz éves lehet az első "skót" kocsma

Négyezerhatszáz éves lehet "Skócia" legelső kocsmája, amely a Shetland-szigetcsoport fő szigetén, Mainland déli csücskében üzemelt egykoron.

2011.09.07 21:13MTI

A régészek a Jarlshof lelőhelyen végeznek feltárásokat, ahol Kr.e. 2500 táján telepedtek meg az őskori "skótok", s Kr.u. a 17. századig folyamatosan lakott volt.
   
A helyszínen egyebek közt apró ovális házakat, őrtornyot, védfalakat tártak fel, de nagy számban találtak különböző eszközöket, csontfaragványokat és egyéb tárgyakat is.
   
Legutóbb egy tucatnyi őrlőkő került napvilágra. Val Turner shelandi regionális főrégész szerint árpa őrlésére szolgált, és a leletek tanúsága szerint a helyszínen sört főztek a vaskorban. Előfordulhatott, hogy a sörfőzde mellett korabeli pékség is működött.
   
Noel Fojut, az Őskori és vikingkori Shetland (Prehistoric and Viking Shetland) című könyv szerzője szerint a vaskori ember mindennapjaihoz szorosan hozzátartoztak a nagy közös ünnepségek.
   
"Nehéz megmondani, hogy fogadó, kocsma működhetett itt, ahol a betérőknek fizetniük kellett az ételért-italért, vagy közösségi +ivóhely+ volt, ahol az ünnepségeiket rendezték" - fogalmazott Noel Fojut.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.