Felhívást tettek közzé

A Korall-tenger egyedülálló, meg kéne őrizni

Az Ausztrália északkeleti partjánál húzódó Korall-tenger a nagyragadozók, közöttük a cápák egyik utolsó menedékhelye - áll egy jelentésben, amely felszólítja az ausztrál kormányt, hozzon létre tengermegóvási nemzeti parkot a térségben.

2011.08.22 22:26MTI

A hét végén közzétett tanulmány szerint a Nagy-korallzátonytól a Salamon-szigetekig és Új-Kaledóniáig terjedő 972 ezer négyzetkilométeres övezetben számos veszélyeztetett faj él.

"A Korall-tenger déli zátonyát egyedülálló biológiai sokféleségének köszönhetően tartják számon világszerte: hemzsegnek itt az olyan óceáni ragadozók, mint a cápák, a tonhalak és a vitorláshalak" - áll a Pew környezetvédő szervezet jelentésében.

"A zátonyok között és a mélyvízben élő cápafajokat egyaránt nagy számban számláltak meg a Korall-tenger számos részében, többek között a kitermeléstől megkímélt övezetekben" - mutat rá a jelentés.

Összesen 52 mélyvízi cápafajt, rájákat és a porcoshalfélékhez tartozó kimérákat vettek lajstromba a Korall-tengerben, közülük 18 fajt még sohasem láttak másutt, és ez a hely az egyetlen ismert ívási helye a világon a fekete vitorláshalaknak.

A jelentés szerint - a kutatást ugyan csak az övezet kis részén tudták elvégezni - egyes adatok arra engednek következtetni, hogy sok más faj is él itt, a térség vándorlási folyosót képez, és hozzájárul az egyedülálló tengeri élet egyedülálló ökológiai folyamatához.

Veszélyeztetett vándorló bálnák, teknősök és cápák, de tonhalak és vitorláshalak számos faja él itt, a homokpadokon tengeri madarak fészkelnek, itt helyezi el tojásait a szintén veszélyeztetett közönséges levesteknős is.

A táplálkozási lánc középső szakaszán helyet foglaló halak és kalamájók szintén hemzegnek a Korall-tengerben, fontos szerepet játszva a tengeri élet szabályozásában és a táplálék stabilitásában.

Mintegy 341 olyan faj éj a Korall-tengerben, amelynek a megóvást a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fontosnak tartja - mutat rá a jelentés.

A térség ezen túl az olyan vándorló fajok, mint a hosszúszárnyú bálnák, a ragadozó teknősök vagy az édesvízi angolnák - ez utóbbiak itt is szaporodnak - átvonuló helye. Ezek a fajok 3000 kilométert tesznek meg Új-Zélandig.

Az övezet egyedülálló biológiai sokszínűségének megóvása érdekében a Pew arra kéri Ausztráliát, hozzon létre állandó tengeri természetvédelmi parkot a térségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.