Egy angolszász nemesé lehetett

Középkori zafírköves gyűrűre lelt egy amatőr régész

Csodaszép, középkori, kék zafírral ékesített aranygyűrűt talált egy amatőr régész Yorkshire grófságban, az ékszer egy angolszász nemesé lehetett.

2011.08.02 08:54MTI

A gyűrű 10,2 grammot nyom, átmérője 25,5 milliméter, 90 százalék aranyat, 8 százalék ezüstöt, valamint 2 százalék rezet tartalmazó ötvözetből készült. A kék zafíron kívül vörös üvegdarabkák díszítik - olvasható a The Independent online kiadásában.
     
A gyűrűt 35 ezer fontért (10,8 millió forint) megvásárló Yorkshire-i Múzeum többféle vizsgálatnak veti alá a ritka ékszert. Mindenekelőtt azt kutatják, hogy milyen technológiával hozták létre az aranyötvözetet, de megkísérlik megállapítani a zafír eredetét is.

Ehhez speciális szkennelő elektronmikroszkóppal vizsgálják a drágakövet, a benne lévő zárványokat. Előfordulhat, hogy a drágakő eredetileg Srí Lankáról vagy Indiából származik. A középkorban a zafírt mágikus tulajdonsággal ruházták fel - a közvélekedés szerint megóvhatta az uralkodókat az orgyilkosoktól vagy a méregtől.
   
Nagy valószínűséggel az ékszert a 10-11. században készítették, de előfordulhat, hogy sokkal korábban, a római korban került Britanniába. Évszázadokon át viselték, míg valaki ezer évvel később York városától délre elvesztette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.