Kétezer-nyolcszáz évig pihent a földben

Ókori oroszlánszobrot tártak fel Törökországban

Kétezer-nyolcszáz éves oroszlánszobrot tártak fel a Torontói Egyetem régészei, akik a Tell Tayinat-i lelőhelyen végeznek ásatásokat Antakya közelében.

2011.08.01 22:29MTI

Az egykori város stratégiailag kényes helyen, az Orontész-folyó mellett épült, így rendre a tenger felé törő hadjáratok útjába került.

Kétszer töltött be fontos regionális szerepet - a korai bronzkorban, majd a korai vaskorban, 3200 évvel ezelőtt újjáépült, amikor a Közel-Kelet kezdett "magához térni" a tengeri népek dúlása után - olvasható az Unreported Heritage News honlapon.
   
A majd másfél méteres csodálatos kidolgozású kőszobor bömbölő oroszlánt ábrázol. A szakemberek szerint a műalkotás abból az időszakból származik, amikor Tayinat egy aprócska független királyság fővárosa volt. A parányi birodalomnak Kr.e. 738-ban alkonyult be, amikor III. Tukulti-apil-Esarra asszír uralkodó lerohanta az országot.
   
A tengeri népek kifejezés az ókori népek egy titokzatos csoportját jelöli, akik tengeri portyázókként a keleti Mediterráneum partjain megtámadták Ciprust, Kánaánt és Egyiptomot a XIX. dinasztia idejének végén.
   
III. Tukulti-apil-Ésarra (uralkodott Kr. e. 745 - Kr. e. 727) az Újasszír Birodalom egyik jelentős uralkodója volt, aki az Ószövetségben Tiglat-Pileszer, Tiglat-Pilészár, Tiglatpilezer néven szerepelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.