Egy építész "vitte magával" a sírba

A világ első szögmérője lehet az óegyiptomi lelet

A világ első szögmérője lehet az a 3400 éves tárgy, amely egy óegyiptomi építész sírkamrájából került elő.

2011.08.01 21:27MTI

Kha a XVIII. dinasztia (Kr.e. 1440-1350) korában irányította három fáraó - II. Amenhotep, IV. Thotmesz, és III. Amenhotep sírkamrájának építését a Királyok völgyében - olvasható a  New Scientist tudományos hírportálon.
   
Az ókori építész feleségével, Merittel együtt a Királyok völgye közelében, Deir-al-Medinában leltek örök nyugalomra. Az érintetlen sírt olasz régészek tárták fel 1906-ban Ernesto Schiaparelli vezetésével.
   
A sírkamrában talált tárgyak arra utalnak, hogy Kha és Merit tehetős emberek voltak, az építész koporsójában megtalálták a Halottak Könyvének egyik legkorábbi kiadását is. A férfi a túlvilági útra magával "vitte" a mérőszerszámait is, köztük két szintező lécet: az egyik aranyozott és díszes volt, nagy valószínűséggel az uralkodó ajándékozta meg vele építészét. A másik, kopott fából volt, vélhetően ezt használta Kha napi munkája során.
    
A régészek találtak egy modern háromszögvonalzóra emlékeztető "mérőműszert", de a leletek között előkerült egy fura faeszköz is, egy tárcsával "összedolgozott" négyszögletes üreges "kar", amelyet Ernesto Schiaparelli szintezőként írt le, a Torinói Egyiptomi Múzeum pedig, ahol jelenleg a lelet ki van állítva, mérlegként határozza meg a tárgy rendeltetését.
   
Amelia Sparavigna, a Torinói Műegyetem fizikusa viszont abból indul ki, hogy az eszköz "tárcsájának" elülső és hátsó felületén lévő bonyolult díszítésnek funkcionális szerepe volt, "kódolt" számokat rejtett.
   
Mint a fizikus kifejti, a körminta 16 egyenlő részre tagolódik. Ezt egy sokszögű, úgynevezett poligonális vonal veszi körbe: 18 szög kifelé, 18 pedig befelé mutat. Amelia Sparavigna szerint az eszköz segítségével mérhették a vízszintes és a függőleges iránytól való szögelhajlás mértékét.
   
Kate Spence, a Cambridge-i Egyetem óegyiptomi építészetre szakosodott szakértője szerint azonban csupán egy gazdagon díszített dobozról van szó.
   
"Az egyiptomi építészet matematikailag rendkívül precíz volt, lenyűgözően pontos mérőeszközöket használtak, amit nem lehet elmondani a Kha sírjából előkerült tárgyról" - hangsúlyozta Kate Spence.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.