Thalattosaurus-csontvázra leltek

Ritka tengeri ősgyík fosszíliái kerültek elő Alaszkában

Ritka tengeri ősgyík fosszíliái kerültek elő Alaszkában; ez a Thalattosaurus legteljesebb csontváza, amelyet eddig Észak-Amerikában találtak.

2011.07.29 21:27MTI

A thalattoszaurusz geológiai léptékbenig en rövid ideig, "mindössze" 30 millió éven át népesítette be a meleg tengereket, a triász időszak végén, kétszázmillió éve halt ki. Testhosszúk 1-3 méter között volt, ennek harmadát tette ki a farkuk.

A testük többi része gyíkszerű volt, lábaikat "evezőként" használták. Némely fajok fogatlanok voltak, másoknak állkapcsában tűhegyes fogak sorakoztak, amelyeknek igen nagy hasznát vették, amikor egy-egy halat ejtettek zsákmányul. Akadtak olyan fajok is, amelyeknek lapos, a kagylóhéjak összeroppantására alkalmas fogaik voltak.
   
A tengeri gyík maradványaira Alaszka délkeleti részén bukkantak geológusok. A legtöbb thalattoszauruszlelettel ellentétben, amikor a tengeri gyíkok egy-egy csontja vagy csonttöredéke kerül elő, Alaszkában egy majdnem teljesen épségben fennmaradt csontvázra leltek.
   
"Ez a legteljesebb fosszília, amely Észak-Amerikában napvilágra került" - emelte ki Jim Baichtal geológus.
   
Mint kifejtette, thalattoszauruszmaradványok kerültek már elő Brit Kolumbiában, Kanadában, ahogy Nevadában és az Alpokban is, de a legjobb leletek Kínából származnak.
   
A most előkerült tengeri gyík 200-220 millió évvel ezelőtt élhetett, ám mint Jim Baichtal rámutat, a helyszín, ahol a thalattoszaurusz betemetődött, közel volt az Egyenlítőhöz.
   
"Korallzátonyokkal körülvett, vulkanikus eredetű trópusi sziget volt, amelyet lemeztektonikai mozgások indítottak észak felé, +Alaszkába+" - magyarázta Jim Baichtal.
   
Pat Druckenmiller, az Alaszkai Egyetem Északi Múzeumának kurátora a lelettel kapcsolatban arra mutat rá, hogy a jelek szerint valamennyire megőrződtek a fosszilizálódott lágyszövetek is.
   
"Az ilyesmi valóban nagyon ritka, így a lelet alapján pontosabb képet alkothatunk a tengeri gyík alakjáról" - hangsúlyozta Pat Druckenmiller.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.