Aszteroida mutat utat a Földnek

Nincs egyedül a Föld! Lepel lerántva a bujkáló égitestről

Ugyanazon a pályán, amin anyabolygónk már évmilliárdok óta rója útját, egy másik, eddig titokban megbúvó égitest is közlekedik. A csillagászok azonban most lerántották róla a leplet...

2011.07.28 12:49Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Kilenc, illetve a Plútó lefokozását követően már csupán nyolc bolygóból áll naprendszerünk. Emellett azonban számtalan kisebb-nagyobb égitest, űrbeli objektum száguldozik keresztül-kasul benne. A Jupiter nagy gravitációs vonzásának köszönhetően szerencsére mára jóval kevesebb van ezekből az aszteroidákból, üstökösökből és egyéb képződményekből - a gázóriás javukat már magába szippantotta, de még mindig akad belőlük bőven. Például olyanok, amelyeket egy másik bolygó gravitációs mezeje kényszerített olyan pályára, amin "ő" maga is kering...

Csillagászok kitartó kutatása fedte fel a jelenleg 2010 TK7 névre keresztelt, mintegy 300 méter széles aszteroidát, mely útvonalát tekintve kiemelkedik többi társa közül. A 2010 TK7 ugyanis gyakorlatilag ugyanazon a pályán mozog, mint Földünk (a képen zöld vonallal jelölve), ezért az égboltot kutatók be is sorolták bolygónk első „trójai” aszteroidájának. Ilyen égitesttel nem csak planétánk rendelkezik, minden aszteroida „trójai”, amely a Nap körül kering egy stabil gravitációs pontban, valamely bolygóhoz közeli területen.

A Jupiternél található trójaiak ezres nagyságrendje mellett találtak már a Neptunusz és a Mars környékén is ilyen aszteroidákat - de a most felfedezett példány az első földi kísérő. Veszélyt ugyanakkor nem jelent az előttünk járó égitest: 395 évenként kerül Földünkhöz a legközelebb, ám ekkor is 20 millió kilométeres távolságot tart anyabolygónktól. És ez nem is fog változni a következő 5 ezer évben, állítják a csillagászok, akik azonban ennél tovább nem látják az aszteroida pályáját, annak kaotikus mozgása miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.