Padlófűtéses fürdőre leltek

Antik "wellness központot" fedeztek fel Szófiában

Padlófűtéses római fürdőt fedeztek fel régészek Szófiában.

2011.07.20 20:25MTI

Az antik intézmény részei a bolgár főváros földalattijának építési munkálatai során kerültek felszínre - adta hírül a 24 Csasza című bolgár napilap szerdán.
   
A valószínűleg a IV. századból származó huszonöt négyzetméteres fürdőt Waleria Noewa régész "antik wellness központnak" nevezte, az ókori Rómában üzemelő nyilvános fürdőkkel ellentétben ugyanis a szófiai szolgáltatásait igénybe vevő vendégeknek fizetniük kellett.
   
További érdekesség a létesítmény egyik terme alatt megtalált üveggyár, amely az óvárosban üzemelt, holott akkoriban a hasonló termelőüzemek csak a város falain kívül működhettek.

Ez is azt mutatja, hogy ezen a területen már az ókorban is megszegték a törvényeket - tréfálkoztak az ásatáson dolgozó régészek a lap tudósítása szerint.
   
A mai bolgár főváros a Konstantinápolyba (Isztambulba) vezető útvonal egyik fontos állomása volt. Területén sok, a trákok és a rómaiak idejéből fennmaradt régészeti jelentőségű nevezetesség található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.