Galaxisunk újabb megdöbbentő titka

Végtelen hideg a Tejútrendszer közepén

Meglepő felfedezést tett egy, galaxisunk centrumát kémlelő csillagászcsapat - olyan anyagra bukkantak rá, amire - ebben a formában legalábbis - nem számítottak.

2011.07.20 10:52Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Jelenlegi ismereteink szerint a galaxisok hasonlóképpen keletkeznek, mint az egyes naprendszerek: középpontjuk egyben tömegközéppontnak is számít, a körülötte levő anyag alkotja a csillaghalmazok legsűrűbb részét. Ebből következően - elméletileg - itt kellene a legmelegebb átlaghőmérsékletnek lennie, ugyanakkor a Tejútrendszer közepén egy hatalmas, szuperhideg anyag található. Hőmérsékletén kívül további érdekessége, hogy 600 fényévnyi méretéhez speciális alak társul: a végtelen jelét (∞) formázó csavart szalag képe bontakozott ki nemrég a meglepett csillagászok szeme előtt (a jobb észlelhetőség érdekében a képet utólagos módosították).

Ugyan ennek egyes részleteit már korábban felfedték az eget kémlelő kutatók, de a szuperstruktúra teljes pompájában csak a minap vált láthatóvá. Sergio Molinari, az amerikai Űrfizikai Intézetben tevékenykedő, a felfedezést tevő csapat egyik csillagásza szerint ezzel egy új és érdekes rejtélyre bukkantunk, közvetlenül galaxisunk közepén.
 
És hogy miért csak most sikerült felfedezni a csavart szalag alakú hideg porfelhőt? Nos, az amerikai kutatók már korábban is tanulmányozták a Tejútrendszer infravörös képeit, ám annak anyaggazdagsága meggátolta, hogy teljes egészében felfedhessék a rendelkezésre álló technikai eszközökkel. Az Európai Űrügynökség hathatós segítségével (pontosabban az ESA Herschel Űrtávcsövének képességét kihasználva) azonban sikerült elég részletgazdag fotókat készíteni róla.
 
A mérési eredmények az mutatják, hogy a szalagszerű képződmény nagyjából 15 Kelvin hőmérsékletű (0 Kelvin - ami megközelítőleg mínusz 273 Celsius - az abszolút nulla fok, ennél nem ismert hidegebb pont az univerzumban), vagyis nagyon hideg. Különösen az „őt” körbevevő egyéb anyagok, forró csillagok tükrében számít hűvösnek a régió. Földi rádióteleszkópok adatai szerint a monstrum egy mag körül forog, kohéziós egységet alkotva. Azt viszont még nem tudni, hogy miért csavarodott meg a gyűrű anyaga - feltételezések szerint egy közeli galaxis, talán a 2,5 millió fényévre levő Androméda gravitációs vonzása gyakorolt rá ekkora alaktorzító hatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.