Ideális a Tejúton koccintásra...

Ülő életmódra használjon vörösbort!

A vörösbor egyik egészséges összetevője, a reszveratrol, megelőzheti azokat a káros hatásokat, amelyeket az űrutazás és az ülő életmód gyakorolhat az emberekre - állítja egy új kutatás.

2011.07.06 13:00medipress.hu

Bármilyen furcsán is hangzik, a FASEB Journal szaklapban megjelent új kutatás szerint a vörösbor egyik egészséges összetevője, a reszveratrol, megelőzheti azokat a káros hatásokat, amelyeket az űrutazás és az ülő életmód gyakorolhat az emberekre.

A kísérlet során a szimulált súlytalanság állapotában reszveratrolt kapó patkányokban nem alakult ki inzulin-rezisztencia, és nem csökkent a csontsűrűség.

Gerald Weissmann, a FASEB Journal főszerkesztője elmondta, rengeteg bizonyíték támasztja alá, hogy az emberi testnek szüksége van a testmozgásra, ez azonban néhányunk számára nem könnyen kivitelezhető.

Az űrhajósoknak például az alacsony gravitációjú környezet szinte teljesen ellehetetleníti az edzést. A földön is lehetnek korlátozó tényezők, például betegség, sérülés vagy ülőmunka, amelyek megnehezítik a testmozgást.

A reszveratrol nem pótolhatja a mozgást, de lassíthatja a leromlást addig, amíg újra lehetőség adódik az edzésre. A kísérlet során a szimulált súlytalanság állapotában naponta reszveratrolt adtak szájon át a patkányok kiválasztott csoportjának.

Míg a kontroll csoportban az izomtömeg és izomerő csökkenését, inzulinrezisztencia kialakulását és a csontsűrűség csökkenését mutatták ki, addig a reszveratrolt szedő csoport nem mutatta ezeket a szövődményeket.

Weissmann szerint ha valaki nem lelkesedik a reszveratrol kiegészítők szedéséért, akkor sem kell elkeserednie. Az anyag természetesen előfordul a vörösborban, így ideális a koccintásra a Tejúton.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.