Víz alatti antarktiszi vulkánokat fedeztek fel

Állandó veszély a tengerek mélyéből

Korábban ismeretlen víz alatti vulkánokat fedeztek fel a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) szakemberei az Atlanti-óceánban, a dél-amerikai Tűzföld és az Antarktiszi-félsziget között Dél-Sandwich-szigetek környékén.

2011.07.13 07:11MTI

A kutatók összesen 12 vulkánt fedeztek fel a tengerfelszín alatt, némelyek magassága eléri a 3 kilométert. Öt kilométer átmérőjű krátereket is találtak, amelyek a vulkánok "beomlása" során képződtek, valamint 7 aktív tűzhányót fedeztek fel - olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.
   
A kutatás segít megérteni, mi történik, amikor kitörnek vagy beomlanak a víz alatti vulkánok, amelyek potenciális szökőárveszélyt jelentenek.
   
A víz alatti aktív tűzhányók ugyanakkor felmelegítik környezetükben az óceánt, kedvező létfeltételeket teremtve a tengeri élővilág számára.
   
"Nagyon sok mindent nem tudunk még a víz alatti vulkanikus tevékenységről, holott a jelek szerint folyamatosan kitörnek és +beomlanak+ a tengerfenéken működő tűzhányók.

A jelenleg alkalmazott kutatási technológiák immár lehetőséget adnak arra, hogy darabonként összerakjuk bolygónk evolúciójának történetét, ugyanakkor bepillantást engednek abba is, hogy a természetben lejátszódó folyamatok milyen veszélyt jelenthetnek a Föld legsűrűbben lakott térségeiben élő emberek számára" - hangsúlyozta előadásában Phil Leat, a BAS kutatója az Edinburghban rendezett nemzetközi antarktiszi földtani szimpóziumon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.