Berobbant a Sivelucs

Nagyobb a füstje: már Kamcsatkán is hamuoszlopot lövell a vulkán

Több kilométer magas hamuoszlopot lövell az égre a Kamcsatkai-félszigeten lévő Sivelucs vulkán - jelentette vasárnap az Orosz Tudományos Akadémia geofizikai szolgálatának kamcsatkai intézete.

2011.06.26 08:11MTI

A közlés szerint a hamuoszlop a tengerszinthez képest 7,5 kilométer magasba nyúlik. A kitörés lakott települést nem fenyeget. A hamufelhők északnyugati irányban úsznak el a tűzhányótól, több száz kilométerre húzódnak az elmúlt hét vulkáni tevékenységének köszönhetően.

A jövő héten a tudósok előrejelzése szerint erősödik a tűzhányó tevékenysége, a hamut akár több mint tíz kilométer magasba is lövellheti. A hamu veszélyeztetheti a légi közlekedést a körzetben.

A 3283 méter magas Sivelucs a vulkanológiai szempontból rendkívül élénk kamcsatkai térségben is az egyik legaktívabb tűzhányó, működése gyakorlatilag folyamatos.

Legutóbb 1964-ben produkált olyan kitörést, amelyet katasztrófának minősítettek. Akkor széttört a kifolyt lávából képződött kupola, és a tűzhányó több mint egy köbkilométernyi kőzetet szórt szét.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.