Szozopol közelében, bolgár régészek találták

Az utolsó bizánci dinasztia által építtetett templomot tártak fel

Az utolsó bizánci császárok, a Palailogosz-dinasztia által építtetett kolostortemplomot tárták fel bolgár régészek Szozopol közelében.

2011.07.09 19:13MTI

A Bolgár Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének az expedíciója a középkori Szent Apostolok kolostorában végez ásatásokat.

A feltárások során került napvilágra a templom, amelyet az 1341 és 1391 között uralkodó V. Jóannész Palaiologosz nagybátyja,  Anasztasziusz Palaiologosz építtetett 1335 körül - olvasható a Novinite angol nyelvű bolgár hírportálon.
   
Bozsidar Dimitrov, a Bolgár Nemzeti Történeti Múzeum igazgatója szerint ez volt a legszebb és a legnagyobb korabeli templom a Fekete-tenger partvidékének bulgáriai szakaszán. Az épület 24 méter hosszú és 16 méter széles.
   
A templomkertben 120 magas rangú személy, többségükben katonatiszt végső nyughelyét tárták fel. Az ásatások során feltárták egy ifjú hölgy sírját is, akinek "útravalóul" 65 ezüst- és rézpénzt adtak hozzátartozói.
  
 Szozopolt, az ókori Apollóniát Kr.e. 600 körül alapították kis-ázsiai görög telepesek. A várost Kr.e. 71-ben Marcus Lucullus római légiói pusztították el. A IV. században kapta a Szozopolisz, azaz a mentség városa nevet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.