Ékszerek, arany és gyémánt halmokban

India teljes oktatási büdzséje egy templom alatt

Az indiai Kerala tartomány fővárosának, Thiruvananthapuram közepén áll egy ősi hindu templom, aminek mélyén nagyjából 20 milliárd dollár értékű kincset fedeztek fel.

2011.07.04 15:52Konrád - ma.hu

A halmokban álló gyémántok, aranypénzek és ékszerek valódi értéke nehezen felbecsülhető, de az biztos, hogy a legpesszimistábbak szerint is több mint India teljes oktatási büdzséje.

A XVI. századi Sree Padmanabhaswamy templom alatt 6 pince található, amiből a hét szakértőből álló kutató csapat már ötöt felnyitott. Mikor a projekt elkezdődött nem gondolták, hogy ekkora érték kerül majd napvilágra.

A történészek megerősítik a becslések összegét mivel a város kereskedelmi csomópont volt egykoron, és az átutazó kereskedők rengeteg áldozatot hagytak a templomban. Az ilyen indiai templomok gazdagsága nem szokatlan, mivel a hívők rengeteg aranyat és egyéb értékes tárgyat adományoznak az egyébként iskolákat, korházakat fenntartó spirituális és vallási intézményeknek. Az Andhra Pradesh állam keleti részén található Tirumala templomnak a jelentések szerint 3 tonna aranya van, aminek harmadát tavaly letétbe helyezték az indiai Állami Bankban. Az áprilisban elhunyt Sai Baba guru egy 9 milliárd dollár értékű ingatlant hagyott hátra.

A kincsek tulajdonjoga pillanatnyilag vitás, mivel a tartomány templomainak többsége már állami gondozás alatt áll, de a szóban forgó templomot a Travancore királyi család igazgatja.

A hindu közösség szerint a kincs a templom tulajdona és abban is kell maradnia, de sokan úgy gondolják egy olyan országban ahol több mint 450 millió ember él nyomorban, jobban is fel lehetne használni. Az indiai kormány kész elfogadni a legfelsőbb bíróság döntését a kincsek tulajdonjogáról. A felfedezéshez vezető kutatás egyébként egy ügyvéd petíciója miatt indult, amiben azt javasolta, az állam vegye át a templom igazgatását, mert nem megfelelőek a biztonsági intézkedések.

Oommen Chandy miniszter ígéretet tett arra, hogy a templom környékén megerősített biztonsági intézkedéseket vezetnek be, a rendőrség már fel is állított egy irányító központot nem messze a templomtól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.