Egy templomi táncosnő földi maradványának hitték

Megtalálták Nagy Ramszesz fiát!

Az egyiptomi múmiában, amely több mint nyolcvan éven át egy vidéki múzeum tárlatában szerepelt, II., azaz Nagy Ramszesz egyik fiát azonosították.

2008.03.18 11:35MTI

A 3000 ezer éves múmiát eredetileg egy templomi táncosnő földi maradványának hitték. Egy közelmúltban elvégzett CT-vizsgálat azonban kimutatta a királyi családra olyannyira jellemző vonásokat, így a tudósok 90 százalékos biztonsággal állítják: a múmia II. Ramszesz 110 gyermekének egyike.

Az egykorvolt fiatalembernek kifejezett mély harapása volt, és bizonyosan kancsalságtól is szenvedett, ahogy a XIX. dinasztia más tagjai is. Ráadásul arcának arányai gyakorlatilag azonosak voltak Nagy Ramszeszéivel.

A szakértők szerint a mumifikált férfi a harmincas éveiben hunyt el Kr. e. 1295 és 1186 között valamilyen sorvasztó betegségben, például rosszindulatú daganatban. A kémiai vizsgálatok tanúsága szerint a test balzsamozását drága kemikáliák felhasználásával végezték, olyanokéval, mint a pisztáciagyanta és a kakukkfű, amelyeket papoknak és uralkodóknak tartogattak.

Olyan bizonyítékokat is találtak, amelyek arra utalnak, hogy II. Ramszesz fia papi tisztséget viselt. A nagy-britanniai Bolton Múzeum szakembereit korábban az tévesztette meg, hogy a szarkofág felirata szerint a koporsóban egy elhunyt templomi táncosnő nyugszik.

A történészek meg vannak arról győződve, hogy a holttest elhunyta után évekkel később került ebbe a szarkofágba, mivel a sírrablók elvitték az eredeti koporsót. Esetleg az emberek rejthették el II. Ramszesz fiát, hogy megóvják a tolvajoktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.