Kulturális rendezvények Bécsben 2008-ban

Tutankhamon és a fáraók világa Bécsben - csodálatos képekkel

Noha 2008 a foci-eb éve Bécsben, azoknak sem kell csalódniuk, akik a bőséges kulturális kínálatáért szeretik az osztrák fővárost. Idén is számtalan nagy kiállítással és fesztivállal várják a kultúrára szomjazó látogatókat.

Egy fergeteges kiállítás képei: Tutankhamon és a fáraók világa képgaléria

2008.02.12 21:20ma.hu

Az osztrák expresszionizmus egyik legjelentősebb képviselőjét, Oskar Kokoschkát az Albertina és a Belvedere is a programjára tűzte. A Belvedere-ben a festő korai munkásságára helyezik a hangsúlyt, itt a látogatók megtudhatják, miként vált a jugendstil "álmodozó fiúcskája" a kor "enfant terrible"-jévé. 

Ezzel szemben az Albertina áprilisban nyíló, "Száműzetés és új haza" című tárlata a művész késői munkásságára fókuszál, a festő emigrációban töltött éveit és az új haza keresését mutatja be. (Belvedere - Oskar Kokoschka, Träumender Knabe - Enfant terrible, 2008. január 24. - 2008. május 12.; Albertina - Oskar Kokoschka, Exil und neue Heimat 1934-1980, 2008. április 11. - 2008. július 13.) 

Tutankhamon és a fáraók világa áll a középpontjában az év egyik legjelentősebb bécsi kiállításának, amelynek a Museum für Völkerkunde ad otthont. Látható lesz többek között Tutankhamon hatalmas szobra és arany szandálja is, amelyet a halál utáni életre készítettek neki. 

A Királyok Völgyének sírjaiból, templomokból, uralkodók és a köznép temetkezési helyeiről előkerült leletekből válogató kiállítás célja, hogy bemutassa az egyiptomi fáraókat övező csillogás-villogást, szerepüket az evilági és túlvilági létben valamint uralkodásuk jelentőségét az ókori egyiptomiak számára. (Tutanchamun und die Welt der Pharaonen - Museum für Völkerkunde, 2008. március 9. - 2008. szeptember 28.)

Párizs után februártól a bécsi Kunsthistorisches Museum (KHM) ad otthont a gyümölcsökből, zöldségekből, állatokból vagy tárgyakból - például könyvekből - álló portréiról elhíresült udvari festő, Giuseppe Arcimboldo monográfikus tárlatának. Az egyedülálló kiállítás célja, hogy bemutassa természet, tudomány és művészet összefonódását, amely Arcimboldo késői munkáira is jellemző. 

Látható lesz többek között az első Évszak-sorozat három épségben fennmaradt darabja közül kettő, "A nyár" és "A tél", amelyeket a KHM-ben őriznek, valamint a sorozat 1573-as változata, amely a Louvre tulajdona. (Arcimboldo - Kunsthistorisches Museum, 2008. február 12. - 2008. június 1.)

Idén is izgalmas kiállításokkal várják a látogatókat a MuseumsQuartier termei. 

Matematika és művészet kapcsolatát fedi fel Dürertől Sol LeWitt-ig a MUMOK februárban nyíló "Pontosan és másként" című tárlata, míg nyáron a "rossz festészetből" kaphatnak ízelítőt a látogatók a "Bad Painting. Festészet a trash, a spekuláció és a kritikák mentén" című kiállításon. Októbertől pedig Peter Kogler retrospektíva lesz. (www.mumok.at

Februártól az eddigi legnagyobb Albin Egger-Lienz tárlatnak ad otthont a Leopold Múzeum, hogy májusban - a Foci-eb ideje alatt - "A Feröer-szigetek és a modern művészet" című kiállításnak adja át a helyét. Ősszel Christian Schad retrospektív kiállítás szerepel a programban, míg nyáron az 1900-as évek Bécsét mutatják be. (www.leopoldmuseum.at)

Idén is számos nagy névvel felvértezve várja látogatóit a Kunsthalle Wien. Márciustól Matthew Barney (Drawing Restraint), októbertól pedig David Hockney (Lovers, Friends, Still Lifes, Landscapes and Some Dogs) alkotásai láthatók. Májustól a "Punk - No one is innocent" című kiállítás azt tisztázza, valójában ki lázadt ki ellen. (www.kunsthallewien.at

A foci-eb miatt június helyett szeptember 5-7. között rendezik meg Ausztria legnagyobb szabadtéri fesztiválját, a Donauinselfestet. A Sziget-fesztiválhoz hasonló háromnapos ingyenes mega-buli idén ünnepli 25. évfordulóját. (www.donauinselfest.at

A Bécsi Városháza és környéke lesz a 16. Life Ball színhelye, amely idén földönkívüli magasságokba emelkedik, hogy felhívja a figyelmet az AIDS-re, és a toleráns együttélést hirdesse.  A résztvevők május 17-én "Love is infinite. Life is universal" mottóval igyekeznek majd megszabadítani a társadalmat a tudatlanságból fakadó és az ismeretlentől való félelemüktől. (www.lifeball.org

Zene, színház és film alkotják a hozzávalóit a Bécsi Ünnepi Heteknek. Május 9. és június 15. között huszonkét ország negyvenkét produkcióját láthatja a közönség. Míg a fesztivál zenei programja a kortárs zenés színházra helyezi a hangsúlyt, addig a színpadi művek középpontjában a jövő illetve 20. és 21. századi emlékek állnak. (www.festwochen.at

Benjamin Brittensszel, az Alban Berg Quartett-tel, Anna Netrebkoval és Elina Garancával köszönti a tavaszt a 17. Bécsi Tavaszi Fesztivál március 28. és május 16. között a Konzerthausban, amely Haydn, Berg, Beethoven és Sosztakovics mellett egyaránt kínál dzsesszt és világzenét is. (www.konzerthaus.at)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.