Csapatban vadászott a csúcsragadozó

Videóval! Meglepő felfedezés a T-Rexről

A Zsarnokgyík korántsem olyan magányos ragadozó volt, mint amilyennek eddig tartottuk.

2011.06.23 14:51Szilágyi Szabolcs - ma.hu

T-Rex, Tyrannosaurus Rex vagy Zsarnokgyík - a dinoszauruszok korának királya sok néven ismert, de mindenki tudja, melyik hüllőről van szó. Ahogy azt az olyan ismert filmekben, mint a Jurassic Park, is láthattuk, a dinoszaurusz ragadozó életmódot folytatott, és az ábrázolások szerint egyedül vadászott. A filmek többségében ugyanis a paleontológusok korábbi véleményét vették alapul, akik szerint az ősgyík magányos farkasként lesett a prédára (sőt, egyes feltételezések szerint a dögöt sem vetette meg). Ez az elmélet azonban most megdőlni látszik - át kell írni a dinoszaurusz-történelemkönyveket?

Dr. Philip Currie, az amerikai Albertai Egyetem kutatója vezette azt a kutatást, mely a Gobi sivatagban kutatott őslények után. Az ott talált fosszíliák meglepő feltételezésre késztették a tudósokat: a fajta nem csak elég erős és gyors volt a ragadozó életmódhoz, de akkora agymérettel is bírt, ami képessé tette olyan fejlett intelligenciát igénylő feladatok végzésére is, mint a csapatban való vadászás. Míg korábban a T-Rex részleges csontvázát kizárólag egyedenként, egyesével fedezték fel, a sivatagban rábukkantak egy 90 példányból álló Tarbosaurus Bataar kolónia maradványaira, melyek közül féltucat szoros(nak tűnő) közösséget alkotott. A Tarbosaurus Bataar a Zsarnokgyík közeli rokona, így a felfedezés valószínűvé teszi, hogy a Tyrannosaurus is vadászhatott csapatban.

Currie elmondása szerint az egy időben, egyszerre elpusztult Tyrannosauridák valószínűleg közösen vadásztak, a fiatalabb példányok üldözték és kapták el a zsákmányt, a felnőtt egyedek pedig ekkor csatlakoztak be, végzetes harapásokkal téve pontot a véres folyamat végére. A kutató szerint a fiatalabb dinoszauruszok csontvázainak vizsgálata azt feltételezi, hogy gyorsabbak és ügyesebbek voltak, mint a falka teljesen kifejlődött példányai, ugyanakkor utóbbiak sokkal nehezebbek és erőteljesebb testfelépítésűek voltak. A két fajta közötti közeli rokonság - plusz egy korábbi, Dél-Dakotából származó, korábban furcsának tartott felfedezés, melynek során három T-Rexet találtak egymáshoz igen közel - azt feltételezi, hogy az őshüllők valószínűleg ugyanazon viselkedési mintát követték.

"Egyre több bizonyítékunk van szerte a világból, mely azt feltételezi, hogy a Tyrannosauridák csoportban élő állatok voltak, gyakorta együtt mozogtak egyik területről a másikra, sőt, feltételezéseink szerint közösen is vadásztak zsákmányállataikra. A csoportlét a korábbi viselkedésmintához képest összetettebb életmódot feltételez, melyet az agyukról fennmaradt leletek komputertomográfos elemzése is alátámaszt. Egy ekkora méretű állathoz általánosságban tartozó agyhoz képest a T-Rexek háromszor nagyobb központi vezérlőrendszerrel bírtak." - ismertette teóriáját Currie - "Például a vele egy méretű Triceratops harmadakkora aggyal rendelkezik, de - arányosan - még a napjaink hüllő-csúcsragadozójának tartott krokodil központi szerve is jelentősen kisebb méretű."

Dr. Currie felfedezésének a Discovery Channel is helyet ad, Dino Gangs című dokumentumfilmjében a napokban mutatkozik be az amerikai csatornán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.