Hétvégén rajt!

Kamion EB: Kiss a győzelmekre hajt, Major az első hatba kerülne

A hétvégén az olaszországi Misanóban rajtol a kamion Európa-bajnokság idei szezonja, amelynek során az OXXO Energy Truck Race Team pilótája, Kiss Norbert futamgyőzelmeket vár magától, csapattársa, a 17 éves Major Benedek pedig rendszeresen az első hat között akar célba érni.

2014.05.23 13:52MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Az előző idényben összetettben negyedik Kiss az MTI-nek azt mondta, a tavalyi év vége nagyon jól sikerült a számára, sokat tanult az 5,5 tonnás, 1500 lőerős versenykamionjáról, így az elsődleges cél a lendület fenntartása.

"A télen igyekeztünk javítani, főleg a megbízhatóság szempontjából, és sokat sikerült előrelépnünk" - nyilatkozta a szombathelyi pilóta, aki hozzátette, a szezont megelőző jaramai teszten tökéletesen működött az MAN, megbízható és gyors volt, ezzel együtt lát még javulási lehetőséget.

"Az ellenfeleinkről keveset tudunk, itt a szezonnyitón fog kiderülni, hogy ki mennyire gyors" - mondta Kiss, s kiemelte, hogy az Eb-pontverseny szempontjából a legfontosabb a versenygép megbízhatósága.

"Optimistán várom a szombati napot, mert egyértelmű, hogy előreléptünk, jobban állunk, mint tavaly ilyenkor. Az időmérő edzést ugyanakkor mindenképp meg kell nyerni, egyrészt azért, mert előzni nagyon nehéz, másrészt azért, mert így nagyobb az esélyünk az elsőfutamos győzelmekre."

A 29 éves versenyző szerint csak sikeres időmérőkkel és futamgyőzelmekkel van esélye arra, hogy a bajnoki címért harcoljon.

A magyar csapat másik pilótája, a tavaly az Év újoncának választott, még mindig csak 17 éves Major Benedek - aki az MAN-gyár támogatásának köszönhetően az idén már erősebb motorral versenyez - azt tűzte ki célnak, hogy rendre az első hat között zárjon.

"Itt az idénynyitón minél jobb eredményt szeretnék elérni az időmérőkön, s az első futamokon az első hatban, a második versenyeken pedig az élmezőnyhöz minél közelebb akarok végezni" - mondta, s hozzátette, nagy álma, hogy az idén megszerezze pályafutása első elsőfutamos diadalát.

"Az új motorhoz nagyon hamar hozzászoktam, nagy különbség nincs a régihez képest, a pályán ez a differencia tizedmásodpercekben lesz mérhető" - nyilatkozta Major, aki tavaly öt futamot nyert, s az összetettben a 10. helyen zárta a bajnokságot.

Misanóban szombat reggel egy szabadedzést, majd egy időmérőt és kettő, egyenként 12 körös futamot, vasárnap pedig újfent időmérőt, s két versenyt rendeznek meg a 2011-ben tragikus körülmények között elhunyt San Marinó-i motorversenyzőről, Marco Simoncelliről elnevezett pályán.

A kamion Eb 20 járművet és pilótát felvonultató mezőnyében az idén hat gyártó, az MAN, a Renault, a Scania, az Iveco, a Freightliner és a Mercedes-Benz képviselteti magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.