null

Daewoo Leganza

A középkategóriás autóban minden megtalálható, ami fontos lehet: csúcsteljesítmény, biztonság, minõség, stílus és zajtalan suhanás.
2002.09.13 12:35

A Daewoo mérnökei a tervezés kezdeti fázisaitól kezdve tudatosan egy olyan autót terveztek, mely konkurenciát jelent az osztályban megtalálható legkeresettebb autóknak, a Toyota Camrynak, a Honda Accordnak és a Volkswagen Passatnak.

A Lanoshoz és a Nubirához hasonlóan a Leganzát is a piac valamennyi szegmensének - formatervezés, gyártás, minõségellenõrzés, szervízelhetõség és eladás - gondos elemzésével tervezték.

Karosszéria

A Leganza tervei az olasz ItalDesign cég közreműködésével készültek. Az együttmûködés eredménye egy olyan teljesen új formavilágú középkategóriás autó, mely a koreai hagyományokat tökéletesen ötvözi az európai divattal. Az így létrejött lágy, mégis erõteljes autó elején a Lanoshoz és a Nubirához hasonlóan szintén megtalálható a Daewoo-autók "névjegye", a krómozott hűtõrács.

Giorgetto Giuggaro úr, az autótervezés kiemelkedõ alakja a tervezés idõszaka alatt többször járt Koreában. Segítségével megvalósult, hogy a Leganza vonalaiban ránk köszönnek a koreai házak jellegzetes tetõi, és a hagyományos Tai-geuk (Yin és Yang) vonalai is.

Motor

Az autót a Daewoo egyedi fejlesztésû, következõ generációs "Dynamic & Durable Technic engine (D-TEC) motorja hajtja. Az export modelleket mind egy vezérmûtengelyes (SOHC), mind két vezérmûtengelyes (DOHC) változatban készítik.
Az alap D-TEC motorblokkot az ausztrál GM Holden Co. adja, amihez a Daewoo biztosítja az újonnan kifejlesztett be- és kiömlõcsatornákat, valamint a motorellenõrzõ rendszert. Ez a megoldás optimális teljesítményt és hatásfokot eredményez, így a 2000 cm3-es DOHC motor teljesítménye 146 lóerõ, végsebessége pedig 206 km/óra.

A BMW és Volvo modellekbe is szerelt automata váltó minõségét a német ZF tanúsítványa is igazolja. A megerõsített kerékagyak vibrációját gumiperselyek nyelik el. A lengéscsillapítók különleges rögzítésének köszönhetõen még rossz úton is megmarad az autó kiváló irányíthatósága.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.