null

Vidám Színpad: Anettka munkát ajánlott 7 színésznek, akik szerződést bontanának

Személye elleni támadásként értékeli Bóka László színigazgató, hogy hét színművész szeretné felbontani szerződését a Vidám Színpad Kht.-val.
2002.11.20 11:20, Forrás: MTI

Ismertetése szerint nemrégiben értesült arról, hogy a Vidám Színpad produkcióiban közreműködő hatvan művész közül heten nyilatkozatot akarnak eljuttatni hozzá. A teátrumigazgató információi szerint a levélben a színészek azt kérik, Bóka László bontsa fel a velük érvényes szerződéseket. Megfogalmazásuk szerint azt szeretnék, ha a direktor "következmények nélkül felmentené, s szankciók nélkül elengedné" őket.

A levél tartalmazza azt is, hogy amennyiben a Vidám Színpad élén változás történne, a jövőben boldogan állnának rendelkezésre - ismertette Bóka László.

A Vidám Színpad igazgatója - mint tudatta - a nyilatkozatot még nem kapta meg, de megjegyezte: a tervezett dokumentum "közös megegyezéssel történő elválást sugalmaz, de elfogadni, aláírni a Vidám Színpad Közhasznú Társaság jelenlegi művészi érdekeinek sérelme nélkül nem lehet". Bóka László - a teátrum igazgatójaként - ragaszkodik ahhoz, hogy a hét vendégművész egyéb munkái mellett, hasonlóan más művészekhez, legalább 2003. májusáig betartsa az általuk aláírt és ezzel elfogadottnak tekintett érvényes évadszerződést.

Hozzátette: természetesen a megbízások lejárta után - ha a művészek még mindig el akarják hagyni a színházat - nem fog ragaszkodni a jövőbeni közös munkához.

Az igazgató visszautasítja azokat "az alaptalan vádakat, sőt gyakorta rágalmakat" is, amelyek november 9-e óta rendre érik a Vidám Színpad Kht. munkatársainak munkáját, és személy szerint őt magát. Bóka László szavai szerint a Vidám Színpadon fellépő egyes vendégművészek tudatos valótlanságokat terjesztenek.

Ismertetése szerint a művészek azt állítják, hogy a teátrumnak jelenleg van társulata, holott a színházat 2001. január 1-jén társulat nélkül vette át, mert a korábbi vezetés megszüntette a társulati évadszerződéseket, s személyre szóló "darabszerződéseket" alakított ki.

Bóka László hangsúlyozta: valótlanul állítják a művészek azt is, hogy az ő igazgatói kinevezése óta egyetlen fillért sem kaptak fellépéseik után. Az igazgató ezzel szemben megjegyezte: valamennyi színész kapott fizetést, bár valóban vannak az előző vezetéstől örökölt komoly pénzügyi gondjaik, de mindig mindenkinek a bevételek függvényében fizetett és fizet a színház.

Bóka László cáfolta a művészek azon állítását is, miszerint igazgatói működése alatt növelte a teátrum adósságát. Mint kitért rá, a színházat 38 millió forintos szállítói tartozásállománnyal vette át, amelynek nagysága ma már csak 23 millió forint. Az igazgató szavai szerint a színművészek bírálták a többi között a repertoár átalakítását, a játszási időt, és a premierek számát is.

- Az igaztalan vádak és azok cáfolata ellenére a Révay utca 18. számú házban színház és nem cirkusz működik - szögezte le az igazgató.

Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezetője az üggyel kapcsolatban az MTI-nek úgy nyilatkozott: szakmailag nem helyeselhető, s nem fogadható el az a hozzáállás, amelyet a hét művész tanúsít.

Az igazgatónak - főleg ha igazgatóváltásról van szó - joga van arra, hogy megválogassa azokat az embereket, akikkel együtt dolgozik, s a Vidám Színpadra - az elmúlt évek tapasztalata alapján - ráfér a fiatalítás - fogalmazott.

Bóka László közleménye - OS

A Vidám Színpad Közhasznú Társaság nevében, a színház igazgatójaként szeretném határozottan visszautasítani azokat az alaptalan vádakat, sőt gyakorta rágalmakat, amelyek november 9-e óta, egy előre megírt szövegkönyv szerint rendre érik a Vidám Színpad Közhasznú Társaság és munkatársaim munkáját, valamint személy szerint engem. A Vidám Színpad Közhasznú Társaság színpadán fellépő egyes vendégművészek tudatos valótlanságokat terjesztenek.

Ma a színház életével kapcsolatos új hír jelent meg néhány lapban:

A Vidám Színpad Közhasznú Társaság színpadán fellépő 60 művész közül 7, jelesül: Csala Zsuzsa, Faragó Vera, Harsányi Gábor, Maros Gábor, Sáfár Anikó, Verebély Iván és Zana József a következő szövegű, általuk 2002. november 18-án a Fészek Klubban már vélhetően aláírt nyilatkozat eljuttatását tervezik hozzám: "Tisztelt Igazgató Úr! Kérem Önt, hogy a köztem és a Vidám Színpad között pillanatnyilag érvényes megállapodások (szerződés) alól a mai naptól következmények nélkül felmenteni szíveskedjen és szankciók nélkül engedje, hogy az Ön által vezetett színháztól végleg távozhassak. Amennyiben a Vidám Színpad élén változás történne, úgy a jövőben boldogan állok majd rendelkezésre. Megértését megköszönve várom válaszát és kívánok Önnek sok sikert."

Ezúton kívánom közölni, hogy bár a nyilatkozat közös megegyezéssel történő elválást sugalmaz, amely jelen helyzetben megnyugtatóan tehet pontot, egy mások által tudatosan gerjesztett műbotrányra, azt elfogadni, aláírni a Vidám Színpad Közhasznú Társaság jelenlegi művészi érdekeinek sérelme nélkül nem lehet. A színház igazgatójaként ragaszkodom ahhoz, hogy a fent nevezett vendégművészek egyéb munkáik mellett, hasonlóan más művészekhez, legalább 2003. májusáig betartsák az általuk aláírt és ezzel elfogadottnak tekintett érvényes évadszerződéseket.

Feltehetően a fentebbi nyilatkozat nem független a tíz napja tartó sorozatos támadásoktól, amelyekre alább tételesen kívánok reagálni:

1. Azt állítják, hogy a Vidám Színpad Közhasznú Társaságnak jelenleg van társulata, holott a színházat 2002. január 1-én társulat nélkül vettem át. A korábbi társulati évadszerződéseket az előző vezetés 2001. június 1-én megszüntette és személyekre szóló darabszerződésekké alakította át.

2. Maros Gábor félreérthetően a Vidám Színpad Közhasznú Társaság valamikori társulati tagjaként tünteti fel magát, így nyilatkozik, holott ő soha nem volt társulati tag, jelenleg is vendégművészként lép fel a, már az én igazgatásom alatt létrejött Valami Magyarország című kabaréban, amelyet Verebes István rendezett és amelybe az én jóváhagyásommal hívta őt.

[1/3]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal
  3. 3. oldal

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.