null

Vidám Színpad: Anettka munkát ajánlott 7 színésznek, akik szerződést bontanának

Személye elleni támadásként értékeli Bóka László színigazgató, hogy hét színművész szeretné felbontani szerződését a Vidám Színpad Kht.-val.
2002.11.20 11:20, Forrás: MTI

Mindkét játszóhely működését biztosítani kell, ehhez megfelelő számú emberre van szükség. Összességében a színház adminisztratív dolgozóinak létszáma lényegesen alatta marad más, hasonló nagyságú színházak dolgozói létszámának. A Vidám Színpad Közhasznú Társaság igazgatójaként szeretném kijelenteni, hogy felelős vezetőként a szerződési kötelmek keretein belül magam válogatom meg és válogathatom meg munkatársaimat művészeti, műszaki és adminisztratív területen egyaránt. Ezt eddig egyetlen színházvezetőtől sem vitatták még el.

12. A Vidám Színpad Közhasznú Társaság színpadán fellépő 7 vendégművész arról nem beszél, hogy korábban 2001. áprilisában volt utoljára premier (Dollárpipi), míg csak idén eddig 5 bemutató előtt ment fel a függöny. Ebből három a nagyszínpadon (Valami Magyarország, Zsákbamacska, Az ördög nem alszik), kettő pedig a Kis Színházban (Kellér Színpad) (Mennyből a hulla, Szépségem titkai) zajlott. A fent említett 7 vendégművész többsége személyesen nem jelent meg egyetlen premieren sem, holott egy színház munkájának megítélése lehetetlen az előadások alapos ismerete nélkül.

13. A Vidám Színpad Közhasznú Társaság színpadán fellépő 7 vendégművész arról sem beszél, hogy a korábban mindössze 7 előadásból álló repertoár ma már 11 előadásból áll. Hibámul róják fel, hogy más színházakban már bemutatott előadásokat is felvettem a teátrum repertoárjára. Döntésemre, amellyel befogadtam a hozzám ilyen kéréssel érkező S.Ö.R., G.Ö.R.Cs. valamint az Isteni show létrehozóit és alkotóit, akik saját pénzüket áldozták a valamikori bemutatók létrehozására, büszke vagyok, mert vallom, hogy egy szórakoztató színház palettáján igenis helyük van az említett előadásoknak. Annál is inkább, mert az örökölt repertoár bizonyos előadásai nem a pályázatomban, amely szintén teljes terjedelmében olvasható lesz az interneten, lefektetett és kinyilvánított színházi elvek szerint készültek, s az általam elképzelt igényes szórakoztató színház ízlésétől messze esnek.

A fent említett igaztalan vádak és azok cáfolata ellenére a Révay utca 18. számú házban Színház és nem cirkusz működik. A 7 vendégművész közül egy azt mondta, elferdítve egy nagy színészünk bonmot-ját, hogy a színház ott van, ahol ők vannak. Én ellenben azt állítom: a Vidám Színpad a Révay utcában van, függetlenül bárki vagy bárkik személyétől, és 1951. szeptember 12-én azért hozták létre, hogy igényesen szórakoztassa a publikumot. A Vidám Színpad Közhasznú Társaság igazgatójaként csakis színházszakmai szempontokat vagyok hajlandó figyelembe venni és a legfontosabbnak kizárólag a színház érdekeit tartom.

A magam részéről mindezzel a saját szerződésemet, amely a Vidám Színpad Közhasznú Társasághoz köt, minden körülmények között betartom és betartatom.


Bóka László ügyvezető igazgató

Anettka ajánlatot tett?

A színészek döntése valószinűleg összefügg azzal is, hogy Anettka nemrég ajánlatot tett nekik, dolgozzanak az ő színházában. Anettka lapértesülések szerint nyolc művésszel (Csala Zsuzsa, Faragó Vera, Harsányi Gábor, Maros Gábor, Sáfár Anikó, Úri István, Verebély Iván, Zana József), állapodott meg, akiket a terézvárosi, Jókai utcai színházába szerződtetne.

Színművészek válasza az igazgatónak

Revíziót kérnek a Vidám Színpad igazgatója ellen azok a színművészek, akik a direktor tájékoztatása szerint szerződésük felbontását kezdeményezik.

Harsányi Gábor, az érintett színművészek nevében szerdán juttatott el közleményt az MTI-hez, amelyben Bóka László igazgató előző napi tájékoztatására reagált.

A színművész közleménye szerint csak részletes revízió tudja tisztázni a reprezentatív költségek, valamint a színház felduzzasztott adminisztratív létszáma, a ki nem fizetett számlák, az igazgató adósságainak ügyét. - Tekintettel arra, hogy tartozik, jogunk van ilyet kérni - fogalmazott a művész.

Hozzátette: a jelenlegi igazgató szakmai tudása nem felel meg a posztra kiírt pályázat követelményeinek, mivel nincs ötéves színházi gyakorlata és ilyen jellegű végzettsége sem, ezért ez ügyben is revíziót kérnek.

"A Vidám Színpad érintett művészei ezúton kérik a politikai élet vezetőit, a közéleti személyiségeket és mindazokat, akik a hagyományokat ápolják, hogy emeljék fel a szavukat, hiszen a mi problémánk nem néhány ismert művész generációs problémája, hanem annál sokkal több...sokkal mélyebb..." - írta Harsányi Gábor.

A dokumentumban olvasható az is, hogy az érintett hét színművész kamatokkal együtt igény tart visszamenőleg is a ki nem fizettet járandóságára.

"Az Ön által befogadott darabok, melyek a kisszínházban mennek, már lerágott csontok, bejárták Budapest több színházát, ám Ön úgy számol velük, mint új produkciókkal" - jegyzi meg azon kifogásukkal kapcsolatban, hogy a Vidám Színpadon nincsenek premierek.

Harsányi Gábor ismertetése szerint a színház támogatottságát 50 millió forintról 80 millióra emelték, mégis tartozásai vannak az intézménynek, s azok tovább nőnek. A művészek a teátrum, és saját döntésük jelen helyzetéért az igazgatót tartják felelősnek, és erkölcsi, etikai, anyagi jogorvoslást kérnek majd vele szemben.

prev[3/3]
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal
  3. 3. oldal

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.