null

A minisztereink önéletrajzai

Olvasóink elé tárjuk a kormány tagjainak eddigi életpályáját.
2002.05.24 12:11

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter életrajza

A május 27.-én megalakuló MSZP-SZDSZ koalíciós kormányban Csillag István lesz a gazdasági és közlekedési miniszter.

Csillag István 1951. június 18-án született Budapesten.

1974-ben diplomázott az ELTE Jogtudományi Karán.

A Pénzügyminisztérium Államigazgatási Szervezési Intézetében kezdte pályafutását, majd 1976-ban a Pénzügyminisztérium osztályvezetője lett. 1986-tól egy évig a Pénzügykutató Intézet tudományos tanácsadója, 1987 óta a Pénzügykutató Rt. ügyvezető igazgatója és vezérigazgató-helyettese. Elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság gazdaságelméleti és gazdaságpolitikai szakosztályának.

Kutatási területe a vállalati szervezési rendszer decentralizálása, a magánvállalkozások élénkítése, a tulajdonreform és a privatizáció, az államháztartás működése, pénzügyi rendszere. Dolgozott privatizációs tanácsadóként is.

A Lengyel Lászlóval együtt írt Vállalkozás, állam, társadalom című műve 1985-ben, a Fordulat és reform című tanulmány - amelyet többedmagával írt - 1987-ben jelent meg.

Nős, két gyermeke van.

Az európai uniós csatlakozáshoz szükséges nemzeti fejlesztési terv, és az ehhez kapcsolódó szervezet, egy nemzeti fejlesztési intézet létrehozását tartja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egyik legsürgetőbb feladatának Csillag István. Úgy gondolja, hogy szükség lesz az MFB-ről szóló törvény módosítására, a szervezeti változások beindítására, valamint arra, hogy megvizsgálják, hová kell csatolni az MFB egyéb területeit.
Az ehhez szükséges "átadás-átvételkor" megvizsgálják, hogy a szerződések milyen kötelezettségeket tartalmaznak, azokat ki, hogyan teljesítette vagy fogja teljesíteni.
A Széchenyi-tervet mint keretet továbbra is fenntartják, de a tervek szerint néhány változtatásra sor kerül. Így egyértelműbbé kívánják tenni, hogy melyik pályázattól mit várnak, a felhasznált források mennyire váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, valamint azt, hogy a pályázók valóban teljesítették-e a pályázatban vállalt kötelezettségeiket.
Csillag István szerint a következő négy évben az áram- és gázpiac várhatóan az Európai Unió által alkalmazott és elfogadott rendszerek szerint működik majd. Mint mondta, a nyitás ütemét erőszakkal fokozni nem indokolt, visszatartani pedig csak nagyon súlyos áron lehet. Hozzáfűzte: bármennyire nyitott is Magyarország, nem indokolt előbbre szaladni a fejlettebb, jobban szabályozott országoknál.

prev[17/17]
  1. 1. oldal
  2. Medgyessy Péter miniszterelnök életrajza
  3. Bárándy Péter igazságügyi miniszter életrajza
  4. Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter életrajza
  5. Jánosi György gyermek-, ifjúsági és sportminiszter életrajza
  6. Görgey Gábor nemzeti kulturális örökség miniszter életrajza
  7. Kiss Elemér Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter életrajza
  8. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter életrajza
  9. Kiss Péter foglalkozáspolitikai és munkaügyi miniszter életrajza
  10. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter életrajza
  11. Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter életrajza
  12. Kovács László külügyminiszter életrajza
  13. Lamperth Mónika belügyminiszter életrajza
  14. Magyar Bálint oktatási miniszter életrajza
  15. László Csaba pénzügyminiszter életrajza
  16. Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter életrajza
  17. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter életrajza

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.