null

A minisztereink önéletrajzai

Olvasóink elé tárjuk a kormány tagjainak eddigi életpályáját.
2002.05.24 12:11

Medgyessy Péter miniszterelnök életrajza

Május 27.-én Medgyessy Péter miniszterelnök vezetésével megalakul az MSZP-SZDSZ koalíciós kormány.

Medgyessy Péter 1942. október 19.-én született Budapesten.

Erdélyi származású. Medgyessy Miklós nevű őse Bethlen fejedelem íródeákja volt. Apai ágon jogászok, ügyvédek, anyai részről orvosok, református lelkészek leszármazottja. Apja a kolozsvári vármegyeházán aljegyzősködött, majd Észak-Erdély visszacsatolása után Budapesten kapott munkát.

Medgyessy Péter tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte, ahol 1966-ban az elméleti-politikai gazdaságtan szakon szerzett diplomát és doktori címet.

Szakmai pályafutását a Pénzügyminisztériumban kezdte. Ott dolgozott 1966-1986 között különböző beosztásokban a Közgazdasági Főosztályon, az Árfőosztályon, a Nemzetközi Pénzügyek Főosztályán, majd az Állami Költségvetési Főosztály vezetője, később pénzügyminiszter-helyettes lett.

1987-ben pénzügyminiszterré nevezték ki, amikor kezdetét vette a kétszintű bankrendszer és bankreform, melynek előkészítésében nagy szerepet vállalt. 1987 végén ő terjesztette az Országgyűlés elé az európai szerkezetű új adórendszert, amely a piacgazdaság egyik fontos feltétele volt.

1988-1990 között gazdasági ügyekkel megbízott miniszterelnök-helyettes volt a Németh Miklós vezette kormányban. Irányította a gazdasági liberalizáció folyamatát, a társasági törvény előkészítését, amely a privatizáció alapjait teremtette meg.

1987-1989 között az MSZMP KB tagja volt, azóta pártonkívüli.

1990-ben elfogadta a Paribas Bank Rt. (francia érdekeltségű befektető-tanácsadó vállalkozás) ajánlatát, és itt elnök-vezérigazgatóként dolgozott 1994-ig.

1994 augusztusa és novembere között Horn Gyula miniszterelnök Tanácsadó Testületét vezette, majd 1994-1996-ban a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Rt. elnök-vezérigazgatója volt.

1996-1998-ban a Horn-kormányban újból pénzügyminisztereként dolgozott. A gazdasági konszolidáció megvalósítása mellett fő törekvése a fenntartható gazdasági növekedés elindítása, az infláció mérséklése és az államháztartási reform beindítása volt, s nyugdíjreformot terjesztett a parlament elé.

Több költségvetési- és árfolyam-politikával, valamint a monetáris rendszerrel foglalkozó cikke jelent meg magyar és külföldi pénzügyi és gazdasági szaklapokban, számos kongresszuson tartott, illetve tart rendszeresen előadást, így a davosi World Economic Forumon, Salzburgban, St. Gallenben, Genfben, Bécsben, Párizsban.

Korábban az International Institute of Public Finance (Saarbrücken) Igazgatótanácsának tagja, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja, a davosi World Economic Forum 20 tagú tanácsadó testületének tagja volt.


1998-tól 2001. szeptember végéig az Inter-Európa Bank Rt. igazgatóságának elnöki tisztét látta el. Tulajdonosa volt két pénzügyi magánvállalkozásnak is, amelyeket miniszterelnöki megbízatásának átvételéig eladott. Elnöke a Magyar Közgazdasági Társaságnak,

15 évig tanított a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán.

1973-tól a Nemzetközi Állami Pénzügyi Intézet igazgatósági tagja.

2001-ben az MSZP miniszterelnök-jelöltjévé választották.

2002-ben az MSZP országos listájának éléről országgyűlési képviselő lett. A párt és az SZDSZ együttes választási eredménye alapján a parlament május 15.-i alakuló ülésén Mádl Ferenc államfő őt kérte fel a kormányalakításra.

1998-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal, majd 2000-ben Franciaország legmagasabb állami kitüntetését, a Becsületrend lovagi fokozatát.

Jól beszél franciául és románul, ért angolul és oroszul.

Nős, két gyermeke van.

prev[2/17]next
  1. 1. oldal
  2. Medgyessy Péter miniszterelnök életrajza
  3. Bárándy Péter igazságügyi miniszter életrajza
  4. Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter életrajza
  5. Jánosi György gyermek-, ifjúsági és sportminiszter életrajza
  6. Görgey Gábor nemzeti kulturális örökség miniszter életrajza
  7. Kiss Elemér Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter életrajza
  8. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter életrajza
  9. Kiss Péter foglalkozáspolitikai és munkaügyi miniszter életrajza
  10. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter életrajza
  11. Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter életrajza
  12. Kovács László külügyminiszter életrajza
  13. Lamperth Mónika belügyminiszter életrajza
  14. Magyar Bálint oktatási miniszter életrajza
  15. László Csaba pénzügyminiszter életrajza
  16. Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter életrajza
  17. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter életrajza

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.