Sokba kerül a külföldi bajnokság

Válaszút előtt az Alba Volán

Évadzáró sajtótájékoztatót tartott az Alba Volán jégkorongcsapatának vezetősége, amelyen az elmúlt szezon értékelése mellett a jövő nehézségeiről, s a klub előtt álló lehetőségekről esett szó.

2008.04.01 17:41www.albavolanhockey.hu

Két fronton is helyt kellett állnia a kék-fehér egyletnek az elmúlt bajnoki szezonban, s az a kezdetekkor is világosan látszott: Székesfehérváron sincsen kolbászból a kerítés. Pedig a körítés ismét tökéletesre sikeredett, hiszen ahogy azt már megszokhattuk egy-egy nagy bejelentés alkalmával, ezúttal is az impozáns Diófa vendéglőben fogadták az érdeklődőket az Alba Volán vezetői.

A korábbi nyilatkozatokból, folyosói pletykákból szinte nyílt titok - titok? - volt, hogy a Volán nincsen könnyű helyzetben, már ami az anyagiakat illeti. A sikernek ára van, márpedig a fehérvári hokicsapat bizonyította fejlődését a magyarnál sokkal rangosabb és erősebb osztrák ligában, emellett itthon söpréssel lett zsinórban hatodik alkalommal bajnok. A szponzorok, a támogatók mégsem csaptak le a nagy lehetőségre, arra a lehetőségre, amit a Volán reklámértéke kínál - nem csak itthon, hanem külföldön is. Ez pedig nagyban befolyásolhatja a jövőt. De ne szaladjunk ennyire előre. Tóth István, az Alba Volán Zrt. vezérigazgatója nem szokott a szakmával foglalkozni, ezúttal is inkább a körülményeket emelte ki.

- Amikor az elmúlt évet befejeztük, látható volt, hogy a Volán kinőtte nem csak az OB I-et, de az Interligát is, így nagy kérdés elé kerültünk. Vagy maradunk az eddigi szinten, ám ebben az esetben nincsen szükség ilyen játékosokra és ilyen anyagi helyzetre, vagy még magasabb szintre lépünk, s elindulunk az osztrák ligában. Talán mondanom sem kell, előbbi egyértelműen visszalépés lett volna tőlünk, míg utóbbinál felmerült: mibe fog ez kerülni. Ma már tudjuk. Elég sokba... De csak arra vállalkoztunk, amire a keretünk adott volt, ám most már elárulhatom: az anyagi feltételrendszer biztosítása nem sikerült tökéletesre. Székesfehérvár legeredményesebb csapatsportágáról van szó, mi pedig azt hittük - kissé talán naivan -, hogy újabb és újabb szponzorok állnak a csapat mellé. Az EBEL-ben pénz játszott pénzzel, s amíg a többi gárdánál a jobbnál jobb légiósok húzták a csapat szekerét, nálunk a Palkovics-Ocskay duó. Más út viszont nem volt, ezért azt mondom, helyesen döntöttünk, mert hatalmasat fejlődött a csapat. Ám a tanulóévet mindenkinek meg kell fizetnie, s mi - megfizettük. Mindig hangsúlyoztam, hogy a szakmával nem akarok foglalkozni, de annyit elárulhatok: Ocskay Gábor már októberben jelezte, hogy szakmai téren változtatni kell, s ez a meglátás őt igazolta. December óta töretlen az Alba Volán fejlődése, de egy tévhitet el kell oszlatnunk. Korábban mindig azt hittük, hogy egyre közelebb vagyunk az európai él- avagy középmezőnyhöz, de a játékosaink nem tartottak ott, ahol az álmodozásaink. Vissza kell szállni a realitások talajára, akkor, amikor A csoportos világbajnokságról beszéltünk, nem voltak adottak a feltételek. Most viszont talán eljön a pillanat, mert 15-18 játékos is alkalmas nagyobb feladat megoldására - magyarázta a klubvezető.

Ocskay Gábor szakosztály-igazgató szerint eljutott a klub egy magas szintre, de most válaszút elé került: - Tavaly májusban kaptunk zöld utat az EBEL-re, s három hónap állt a rendelkezésünkre, hogy előteremtsünk 70-80 millió forintot. Ekkor még északi szomszédainkban, tehát Szlovákiában gondolkodtunk, hiszen Jan Jaskó is tavaly januárban vette át a csapat irányítását, ám ha október végén váltunk december helyett, akkor talán máshogy alakul a végjáték. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Jan Jaskó nem dolgozott jól, de a pedagógiai-pszichikai felkészítés nem volt kifogástalan. Ez a kapusteljesítményen látszódott meg leginkább. Az indulásnál az alapszakasz hatodik helye irreális követelmény lett volna, de úgy voltunk vele, hogy majd a kisdöntőben megmutatjuk. Nem sikerült, pedig minden mérkőzésen győzelmi esélyeink voltak. Egy kérdés azonban nem oldódott meg: a névadó szponzoré. Most május közepén zárjuk a szezont, addig kell anyagilag kikerekednie a történetnek, de hiába jutottunk el egy nagyon magas szintre, "Y" előtt állunk. El kell döntetnünk, hogy melyik utat válasszuk. Van egy olyan elképzelés, hogy a Divízió II-es csapatok bajnokságában indulhatnánk - Bukarest, Zágráb és a csíkszeredaiak már jelezték részvételüket -, de ez nem jó irány. Nem déli, hanem észak-nyugati irányba kell haladni. Ami nálam lökdösi a hintát, hogy minél előbbre jussunk, az a médiaszereplésünk. Nem kevesebb, mint 400 megjelenésünk volt - írott sajtóban - ebben az évben, s ez a háromszorosa az elmúlt esztendőkhöz képest. Továbbra is várjuk a szponzorokat, támogatókat, akik fantáziát látnak a csapatban, mert az anyagi támogatásukra feltétlenül szükségünk van. Úgy gondolom, hogy egymillió 200 ezer euró kell minimálisan ahhoz, hogy esélyünk legyen bejutni az EBEL-ben az első nyolcba, s egy névadó szponzortól 70 millió forintot várunk. Ha ez nem jön össze, akkor kétséges az irány...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.