A hiányzók nélkül nem megy

Várhidi: ennyit tudunk, ennyire futja

Válogatottunk a szerdai, Szlovénia elleni barátságos mérkőzésen 1-0-ás vereséget szenvedett. A meccs nem hozott jó játékot, csapatunk többféle szerkezetet is kipróbált, de egyik sem volt hatékony.

2008.03.28 07:23mlsz.hu

Igaz, alapembereket kellett nélkülöznünk - Gera, Hajnal, Dzsudzsák - Buzsáky pedig sérülten lépett pályára, de válogatottunk játéka ennek tudatában sem volt meggyőző... - Egyértelmű, hogy nagyon rosszul játszott a csapat, de ennek megvannak a maga okai - kezdte értékelését Várhidi Péter.

- A megszokott támadósorunk - Gera, Hajnal és Dzsudzsák - teljesen hiányzott az ék mögül, és Buzsáky pedig sérülten szerepelt. Huszti volt az egyetlen olyan, aki a minőséget képviseli az akciók építése során, de ő nem volt tagja a tavaly őszi csapatnak. Ettől függetlenül gyengén futballoztunk, többféle szerkezettel is próbálkoztunk, ám gólhelyzetet nem tudtunk kialakítani.

A mérkőzés első részében látszott, hogy nem tudunk veszélyt teremteni a szlovénok kapuja előtt. Nem kellett volna előbb változtatnia?

A szövetségi kapitány - Nem lehetett, elsősorban a sérült játékos miatt. Várni kellett, mi lesz Buzsákyval, mert ha bemelegszik a lába, és sokkal jobb teljesítményre képes, a csapat játéka is nyomban megváltozik. De az utolsó pillanatig várni kellett ezzel, még null-null volt az eredmény, semmi nem kérdőjelezte meg azt, hogy a második félidőben lehet agresszívabb játékot játszani - ezt meg is próbáltuk. Gólt ajándékoztunk az ellenfélnek - De igazán lendületesen csak az utolsó tíz percben játszott a csapat.

Miért?

- Elsősorban az összeszokatlanság miatt, olyanok játszottak elől, mint Tisza, Orosz, Ferenczi, Huszti, akik még sosem szerepeltek együtt. Tisza itthon játszik, egészen más ritmushoz van szokva, Orosz először volt válogatott, Huszti volt az egyetlen, aki igazán veszélyes tudott lenni, de neki is csak egy-két elfutása volt jó.

- Ki tud, ki akar emelni valakit a csapatból?

- Védekezésben voltak hibáink, de olyan nagyok nem, mint amelyeket az elmúlt időszakban néha elkövettünk. A védelmünkkel, a csapategységgel nem volt gond, hiszen igaz helyzetet nem tudott kialakítani a szlovén válogatott, a gólt mi ajándékoztuk nekik. Ez sajnos már rendszeres, de a hibát a középpályán követtük el, a védők ki voltak szolgáltatva. Nem itt látom a problémát, hanem abban, hogy az "előre" játszó csapatrész eltűnt. Fél évet készültünk arra, hogy támadójátékunk jó legyen, erre a mérkőzésre most mindenki kiesett.

- Az újoncok teljesítményével elégedett?

- Tímár Krisztián megpróbálta a legtöbbet kihozni első válogatottságából, nem rajta ment el a meccs, nem kaptunk gólt a hibájából, voltak bizonytalanságai, de ha rutinosabb lesz, többre lehet képes. Orosz Péter egy olyan csapatba került be, amelyben nem volt meg az egység. Biztos vagyok abban, hogy ha a Gera, Hajnal, Dzsudzsák, esetleg Huszti - sor előtt kell játszania centert, akkor sokkal többre képes, mint most, ebben a szerkezetben.

- Ez a mérkőzés milyen tanulságokkal szolgálhat a jövőre nézve?

- Egyértelmű, hogy ez a válogatott nem tudja nélkülözni Gera Zoltánt és Hajnal Tamást. Ők adják a fazont a csapat játékának, ők indítják el a támadásokat. Ha hiányoznak, nincs, aki megfelelően helyettesítse őket...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.